"Samma rätt som i väst"

För en tid sedan var jag med om att arrangera ett seminarium vid Fudanuniversitetet i Shanghai om svenska satsningar på ”Hållbar utveckling” . En student undrade hur många personer det gick per bil i Sverige?

I Kina går det 27 personer, i Sverige 2. ”Vad är det som säger att vi i Kina inte skulle ha samma rätt till att ha bil som ni i väst”, undrade studenten. Miljödiskussionen i Kina, som är intensiv, handlar också mycket om rätten till utveckling.

En av de mest intressanta debattörerna i Kina när det gäller miljöfrågor är Pan Yue, vice direktör för Kinas miljöskyddsadministration. Pan Yue har i en rad uppmärksammade artiklar kritiserat lokala makthavare för deras bristande miljöhänsyn. Men han riktar också svidande kritik mot västvärlden.

De rika länderna sätter upp sina egna riktlinjer för utsläpp i hemländerna, samtidigt som man placerar miljöförstörande tillverkning utanför sina gränser i en ny form av miljökolonisering menar Pan Yue. Och i väst vaknade miljömedvetandet först då man insåg att allt utom just föroreningar kan omdisponeras. De rika länderna skälver nu när folk i utvecklingsländer också blir konsumenter; när man börjar köpa bilar och 3- rums lägenheter. Från kinesisk horisont kan man lätt misstänka en konspiration då man betraktar den rika världens agerande i miljöfrågor – klimatfrågor blir en ny strategi för att bevara uppdelningen i the ”West and the rest”, i ett vi och dom.

Även om mycket återstår att göra så har Kina, och socialismen som system, större förutsättningar än västvärlden och kapitalismen att hantera miljöfrågor menar Pan Yue. Kina vilar dessutom på en annan kulturell grund, med Konfucius, taoism och buddism, som alla betonar harmoni mellan människa och natur.

Att klara Kinas miljöproblem ligger i ungdomarnas händer säger Pan Yue. Om ni ungdomar misslyckas kommer ni att få betala ett högt pris. Om ni lyckas är det ni som får belöningen.

Låt oss hoppas att de kinesiska ungdomarna tar sitt ansvar. Men först måste västvärlden på allvar ta sitt!

Jan Olof Nilsson i samarbete med Xiao Yi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista