CPH15: Mellanöstern och Nordafrika

I våras anordnades för andra året i rad en bilfri dag i Algeriets huvudstad, Alger. Den beskrevs som en stor framgång, några större avenyer och boulevarder i de finare delarna av staden var bilfria och istället kunde man där lyssna på konserter och promenera fram och tillbaks mellan olika stånd.

Debatterna på webben var blandade. Många tyckte det var ett utmärkt initiativ i en stad som liksom alla andra storstäder runt Medelhavet håller på att korkas igen av biltrafik och där luften blir allt svårare att andas. Andra menade att så länge de offentliga transporterna inte fungerar var detta ett slag i luften, medan några klagade på sina landsmän och uppmanade dem att först städa framför sina egna hus och i sina kvarter innan de kastar sig över initiativ som kommit utifrån.

 I Turkiet släpptes, inför Köpenhamsmötet, en rapport om hur klimatförändringen kommer att slå i landet mot framförallt jordbruket, och liksom i resten av Medelhavsområdet leda till flykt från landsbygden. Men varken i Algeriet eller i Turkiet har klimatfrågan någon central plats. Marocko förser idag Spanien med elektricitet från ett solkraftverk och ett stort tyskt initiativ handlar om att för eget bruk bygga ett antal sådana anläggningar i Sahara, där som bekant solen alltid skiner. Att öknen hela tiden kryper norröver har man vetat länge. Men mer brådskande är hur man ska ta hand om de dagliga soporna. Grosar deltog i den hanteringen i Kairo i Egypten eftersom de föddes upp med hushållsavfall av kristna egyptier. Men svininfluensan fick regeringen att beordra slakt av alla grisar. Inte bara fråntogs ägarna sitt levebröd och ytterligare ett avfallsproblem uppstod, men också frågan om de kristnas ställning i Egypten blev än en gång brännhet.

 Naturligtvis har alla regeringar i området nationella planer för uthållig och ekologiskt ansvarsfull utveckling. Den nya Medelhavsunionen, lanserad förra året av den franske presidenten, har som sitt främsta syfte att befordra miljösamarbetet runt och inte minst för havet. De få fiskare som finns kvar i säkerligen intresserade Men befolkningarna i gemen, inklusive de som sätter agendan i tidningar och på webben, har andra mer påträngande politiska och sociala frågor att behandla. Om miljöfrågor kommer upp handlar de om lokala och omedelbara problem för människors välmående och överlevnad – vattentillgång, farliga utsläpp – inte om världens gemensamma klimatproblem.

Inga Brandell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista