1 av 2
Kajsa Borgnäs. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
2 av 2
Fredrik Segerfeldt
Måndag 21 december

Heja marknaden, ner med staten!

"Marknaden och staten – var går gränsen?" Så kallar vi den här debattserien. Marknadens förutsättningar förefaller ganska enkla att förstå – att något köps och något säljs av fria aktörer. Men vad är egentligen det allmänna? Hur fungerar det? Och var börjar och slutar det? I dag släpper vi in en röst från höger och en från vänster för att höra vad politiska åskådningar har att tillföra.

Den politiska ståndpunkterna i denna fråga har länge haft en tendens att förenklas till "marknaden är bra och det allmänna dåligt", eller tvärtom – och de som hejar på marknaden har haft ett överläge. Ger dagens Obs-inlägg nya vinklar på den motsättningen? Klart är i alla fall att frågan börjat bli alltmer splittrande inom social-demokratin – det parti som genomfört stora delar av de reformer som luckrat upp gränsen mellan marknad och offentlighet, trots att partiet har en marknadskritisk åskådning i grunden.

Fredrik Segerfeldt är fristående liberal debattör och bloggare. När det gäller synen på det offentliga är det gränsen mellan tvång och frivillighet som är den viktiga för honom, vilket busstrafiken i Lima visar.

Marknadens valfrihet är inte demokrati
Kajsa Borgnäs
, ordförande i socialdemokratiska studentförbundet, hävdar att människor har olika drivkrafter, beroende på om de agerar inom marknaden eller inom det offentliga.


Länkar:
Fredrik Segerfeldts blogg
Kajsa Borgnäs blogg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista