1 av 2
Skottske nationalpoeten Robert Burns (1759–1796).
2 av 2
Alex Salmond & Robert Burns.
Tisdag 22 december

Romantik eller separatistiskt allvar?

Under 2009 har Skottland firat 250-årsminnet av national-poeten Robert Burns födelse, och hans dikter och sånger har ljudit i hela landet – Auld Lang Syne är den mest kända. Inte bara skottarna älskar frihets- och revolutionsförespråkaren Burns som tände känslorna i den romatiska epoken. Men vad händer när romantiken blir separatistiskt allvar? För medan jubileet pågått har det skotska parlamentet förberett en folkomröstning som troligen ska hållas under 2010: ja eller nej till Skottlands frigörelse från England.

Robert Burns stödde franska revolutionen och hyllas som upprorsman och frispråkig förespråkare av alla människors lika rättigheter. Olav Wiström har läst en biografi som tar fasta på Burns nationalism och relation till politiken: The Patriot Bard av Patric Scott Hogs.

Braveheart i Bryssel
Skottlands försteminister och nationalistledare Alex Salmond vill nu ta steget fullt ut till oberoende och frihet från Londons övermakt – samtidigt är han EU-förespråkare och söker stöd från Bryssel. Det motsägelsefulla mönstret återkommer hos flera separatistiska rörelser i Europa – men hur går det ihop? Thomas Engström kommenterar.

Litteratur:
The Patriot Bard av Patric Scott Hogs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista