"Landscape Visiona 2" av Verner Panton. Foto: Shuji Kajiyama
Tisdag 5 januari

Den stora konstens tid är förbi

Det har blivit svårare och svårare att skilja på design och konst. Går man i dag in på ett museum eller ett galleri, så är det ofta fullt av föremål som det inte bara är tillåtet att röra vid, utan som kräver att bli använda. Den här utvecklingen är något nytt – något som fullständigt håller på att förändra människors syn på konst och estetik. Vad vi ser i dag är inget mindre än slutet på en historisk parentes – slutet för en estetik som sedan renässansen skiljt på konst och hantverk, konst och teknologi.

I dagens Obs ska vi fortsätta det här resonemanget. När gränsen mellan konst och design försvinner – hur påverkar det då vårt sätt att se på estetikens möjligheter? Kanske får vi i dag vänja oss vid tanken på en ”mindre” konst – att konsten som en frizon, eller ett särskilt reflexionsrum, går förlorad?

Dan Jönsson träffade Lars Svendsen, professor i filosofi vid universitetet i Bergen, som menar att den stora konstens tid är förbi.

Ursprungligen sänt onsdagen den 23 november 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista