Sökare av nya hem

Jag hade bott flera år i Sverige när jag upptäckte Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Tänk om jag hade läst den tidigare, sade jag mig och önskade att alla skulle läsa den, både invandrare och svenskar.

Detta önskemål har jag fortfarande. Bara man återupptar försöket att använda sig av ”utvandrarna” i undervisningen i svenska för invandrare, något som man har gjort då och då under olika perioder.

Men vad har Sveriges utvandrare till Amerika med oss invandrare från världens alla hörn att göra? Varför är Mobergs bok så viktig?

De fyra volymerna berättar om olika faser i romankaraktärernas liv. För att förstå orsaken till deras flykt läser vi först om deras liv i hemlandet, om den obarmhärtiga naturen, om nöd och svält och det religiösa förtrycket som gör det omöjligt att stanna i Sverige. Sedan kommer själva resan, färden på oceanen, med alla faror och strapatser. Den tredje fasen är det nya livet som de måste bygga upp från ingenting. Och sedan de vemodiga längtansfulla breven till och från Sverige som aktualiserar den eviga frågan för alla som byter land: Har jag valt rätt? Var det värt priset? Hade det inte varit bättre att stanna? Är jag lyckligare än dem som blev kvar?

”Karl Oskar hade fått det som han ville, men det blev inte alltid gott för en människa, när han fick det som han ville”, skriver Moberg som har förstått problemet med migration.

Boken är av den art att den låter var och en välja sin favorit del. En vill veta om bakgrunden, en annan om alla äventyr. En del fascineras av den kraft och framtidstro som gör det möjligt att arbeta hårt och bygga livet på nytt, och en del fäster sig vid beskrivningen av hur Kristina saknar törnrosbusken och astrakanapeln hemma i Dufvemåla by. Men allt är intressant. Ju längre fram i boken jag kommer desto mer blir jag fascinerad över Mobergs empati. Han gör att jag känner släktskap med Karl Oskar Nilsson. Jag identifierar mig med Kristina fast hon är bondkvinna. Det spelar ingen roll att de var 70 passagerare som tog sig över oceanen med skeppet Charlotta av Karlshamn till New York och vi var 5 flyktingar som tog oss över bergen till häst från Iran till Turkiet och med flyg från Belgrad till Stockholm. Det spelar heller inte någon roll att hon kom till Amerika i juni 1850 och jag kom till Sverige i juni 130 år senare. Det spelar ingen roll att de bosatte sig i Minnesota och jag i Lund. Det gemensamma är att de som jag, är ”Sökare av Nya hem”, som ett av kapitlen säger.

När jag läser boken känner jag tilltro till mig själv. Om Kristina kunde, om karl Oskar kunde, då kan jag också. Farbror Moberg ger oss stöd, mod. Han berättar i sin bok varför vi är här. ”Utvandrarna” kan ge svenskarna förståelse för dem som flyr undan sociala orättvisor och förtryck och hamnar i Karl Oskars och Kristinas gamla hemland. Han visar att det går att förstå andra, att man själv inte behöver ha levt alla andra människors liv för att kunna förstå.

Två tusen sidor svensk historia blir på ett märkligt sätt min historia, två tusen sidor svensk berättelse, blir min berättelse. Men inte bara min. Senare när jag träffar andra invandrare och börjar arbeta som tolk, upptäcker jag att Moberg skriver alla invandrares historia.

”Hon hade utflyttat och bodde så långt borta att endast tanken kunde föra henne tillbaka.

Kristina sade alltid: ”här borta i Amerika och därhemma i Sverige”.

Moberg förstod väl att man lever i det nya hemmet, men lever i fantasin i det gamla landet.

Vad bra att Sverige har en sådan författare. Det känns tryggt att Moberg finns.

Azar Mahloujian

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista