Spectator, Standpoint och Prospect

Man tänker sig att man är konservativ britt. Man tror på individens frihet och värdighet, på marknadens inte bara effektivitetsmässiga utan också moraliska överlägsenhet – och så förstås på monarkin, nationalstaten och det skeptiska förnuftet.

Överhuvudtaget är skepsis är själva kärnan i ens utblick. Det idéfilosofiska arvet vilar på namn som Locke, Hume och Burke, så man är inte nödvändigtvis bekväm med den amerikanska konservatismens religiösa och ofta utopiskt optimistiska klangbottnar. Inte heller känner man igen sig i de kontinentaleuropeiska kristdemokratiska rörelserna, som mest är en välordnad reträttrörelse i förhållande till socialdemokratin.

Hotet från socialismen borta
Men hotet från socialismen har trots allt försvunnit; ute i världen på grund av murens fall och hemma i Storbritannien på grund av Tony Blair. Så vad ska en konservativ britt vara motståndare till idag? Vad ska han vara rädd för? Vad ska han tro på i all sin skepsis? En bra början kan vara att läsa kulturkonservatismens två brittiska flaggskepp: den anrika veckotidningen Spectator och det nya månadsmagasinet Standpoint.

I synnerhet Spectator saknar varje motsvarighet i Sverige. Inte ens om man tog de argaste artiklarna från Svenska Dagbladets ledarsida, Skattebetalarnas tidning Sunt förnuft och Johan Lundbergs Axess och slog ihop alltsammans till en veckotidning skulle man komma i närheten. Spectator är en stundtals utmärkt, stundtals förskräcklig tidning där satiren ibland blir mer blodförgiftning än smörjmedel. Omslagen, layouten och illustrationerna är det gräsligaste västvärlden skådat. Rubrikerna vrålar ut skribenternas ilskna uppgivenhet och förbittrade desperation över tidens fördärv: ”Jag kommer alltid hata rökförbudet mer än Irakkriget” är ett favoritexempel.

Hänsynslöst tunnelseende
Jag kanske ska påpeka att jag älskar Spectator. Skribenternas hänsynslösa tunnelseende är oerhört uppfriskande, och de håller nästan genomgående en hög stilnivå. Till skillnad från i Sverige så finns det gott om begåvade författare som skriver om politik i Storbritannien. I Spectator skriver förutom författare också parlamentsledamöter, historiker, musiker, militärer och diplomater. För att inte tala om Joan Collins.

Nykomlingen Standpoint har bara funnits i ett drygt år. Den är snyggare och kan förmodligen locka till sig en lite yngre publik. Utblicken är mer internationell än den hos Spectator, men attityden hos krönikörerna är ungefär densamma. En tydlig skillnad är att Standpoint rakt upp och ner säger sig vilja försvara den västerländska civilisationen mot hotet från radikal islamism. Det ska bli intressant att se om tidningen fortsätter att balansera på randen till främlingsfientlighetens avgrund, eller om den låter sig slukas fullständigt av sitt latenta mörker. Standpoint tar sig själv på märkbart större allvar än Spectator. Samtidigt rymmer den så otroligt mycket text att man alltid hittar något som är riktigt läsvärt och smart. Ingen annan tidning har fått mig att läsa konstrecensioner.

Den som vill ta del av mer sansade åsikter kan med fördel titta på mittenmagasinet Prospect. Där slipper man Bryssel- och FN-hatet och får faktiskt lära sig en hel del nytt. Men i en fåtölj, med ett glas konjak, är risken överhängande att jag sträcker mig efter senaste Spectator istället. Fråga mig inte hur, men Storbritannien har lyckats avla fram världens enda charmerande kulturhöger.

Thomas Engström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista