Tjugondag Knut

Hys ingen oro kära faster, hys ingen oro! När jag föreslog att vi i fortsättningen skulle använda den gammaldags posten för våra brev, hade det faktiskt ingenting att göra med den där IT-övervakningen som upprör så många nuförtiden. Saken är helt enkelt den att min dator inte fungerar som den skall.

När jag försöker läsa meddelandena som finns i inkorgen kan jag bara se rektanglar och bågar. "Mysslor" och "Potrzebisar", som vi brukade säga för några år sedan. Jag tror inte att det är resultatet av hemliga polisens kraftfulla insats i kampen mot terrorismen. Det är fråga om något helt annat.

Diskussionen som rasar i Centrum är ganska märklig, tycker vi här i Periferin. Det finns ett förslag att polisen skall få rätt att ta reda på vilka webbsidor som datoranvändarna har använt, och tydligen också att ta reda på vem som har skrivit vad i vilket e-mail till vem. Detta beskrivs som oerhört skrämmande och dessutom djupt kränkande för oss alla.

Integriteten är i fara
Allas vår integritet är i fara, läser jag i tidningen. Och hör jag någon säga i radio. ”Storebror ser dig”, ropades det. Jag förstår det inte. Om faster Lisa skickar ett e-mail med receptet på Fröken Jensens "smaa fine tvebakker" till en släkting som frågat efter det, kan vi väl unna den där övervakaren att också få del av det.

Jo, men nu kan de också ta reda på vilka webbplatser vi har besökt. Ja, visst kan de det. Som det nu är kan vilken krämare som helst kolla vad jag har tittat på och dessutom skicka glättiga reklambrev till min e-postadress, som alltså går att ta reda på. Nå, just nu kan jag ändå inte läsa det, som sagt. Kanske skulle jag be den där hemlige kommissarien att översätta de konstiga tecknen till vanliga bokstäver igen?

Underutvecklad diskrimineringsförmåga
Min första reaktion när jag läste om det där övervakningsförslaget var att här kanske fanns en möjlighet att tjäna lite extra pengar. Det måste ju krävas rätt många människor till att sitta där och granska all den här trafiken. Jag kunde gott tänka mig att sitta där några timmar på förmiddagen och vara jourhavande Storebror, mot lämplig ersättning. Men sen förstod jag att det inte är möjligt.

Jag lider nämligen av en okänd sjukdom, som kvällstidningarna ännu inte har larmat om. UDF, tror jag den heter. Det betyder underutvecklad diskrimineringsförmåga. Med diskriminering avses i det här fallet inte att vara elak mot kvinnor och invandrare, det är som faster ju vet Olaga Diskriminering.

Den diskrimineringsförmåga som jag nästan saknar är förmågan att skilja agnarna från vetet, just när det gäller information. Jag tar in all information och kan inte sila bort den ointressanta, vilket man måste kunna göra innan den slinker in. På det sättet påminner jag om den där stackars ryssen som mindes allt, precis allt, så att han till slut blev galen.

Veveve punkt ess err punkt ess e
Jag menar att som Storebror måste man snabbt kunna välja bort allt som inte behöver registreras. Annars blir alla noggrant registrerade och undersökta, och någon stackars åklagare blir tvungen att sitta där och säga ”Vi vet att ni har varit inne och läst Carl Bildts veckobrev” och ”Ni har varit inne på veveve punkt ess err punkt ess e snedstreck Pe ett, vad har ni att säga om det?” Då blir livet i Sverige en enda lång, hemlig rättegång.

Förresten kommer den här övervakningen ändå inte att fungera, eftersom de där kriminella typerna som skall kontrolleras inte kommer att använda datorer och mobiltelefoner, nu när dom vet att dom är iakttagna. Dom kommer att göra som vi, kära faster, och skicka vanliga gammaldags brev till varandra.

Välbärgade, välutbildade lustigkurrar
Så faster kan i lugn och ro fortsätta att använda sin dator, både till att surfa och till att mejla, som det visst heter. Passa på så länge det går. Det kommer antagligen inte att gå så länge till: Världen är full av unga, välbärgade, välutbildade lustigkurrar som fnissande fyller våra datorer med virus och mask och trojanska hästar och allt vad det heter. De låtsas att det är på skoj, men det är i själva verket en kampanj för att få bort alla halvgamla, halvutbildade fattiglappar från lekplatsen.

De vet att vi inte har råd att ständigt uppgradera eller köpa nya apparater. Snart har de lyckats och det nya ålders-segregerade klassamhället är här igen. Mig har de redan motat bort från lekplatsen, jag har absolut inte råd att köpa en ny dator, och om jag hade det skulle jag inte ha råd att köpa nya antivirusprogram en gång i veckan. Så vi får som sagt brevväxla på vanligt sätt. Må nu så gott, kära faster, och hys ingen oro!

Om faster vill skicka en slant, så använd helst inte bankgiro eller postgiro. Be Knut ta med sig den, han reser ut hit nästa vecka. Stor kram från fasters tillgivne brorson Lars.

Evan Storm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".