Sionismens fader, Theodor Herzl (1860–1904), är begravd sedan länge, men debatten om sionismen lever vidare.
Tisdag 19 januari

Sionismens vägval

När de första israeliska sedlarna anlände, några månader efter att staten Israel utropats år 1948, så gick de inte att använda. De hade tryckts innan man satt namn både på vad staten och valutan skulle heta. Mycket var provisoriskt under den nya tiden i den nya staten, som det är när nya länder kommer till. Men bildandet hade föregåtts av ett omfattande idéarbete som tar sin början i 1800-talets Europa: där nationalismen växte parallellt med att förföljelsen av Europas judar bredde ut sig. Ur den situationen växte rörelsen för att världens judar skulle få en egen, och den judiska nationalism som kallas sionismen var född.

I dag ska vi följa med Thomas Lunderquist till Israel, där han ska ta reda på vad som händer med sionismen nu, när Israel för länge sedan passerat sina stormiga tonår och blivit en statsbildning som närmar sig pensionsåldern.

Litteratur:
Eli Göndör & Patrik Öhberg (red.): Sionismen (Atlantis 2009)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".