Fängslande tysk kulturhistoria

Femhundrafemtiofem tättryckta sidor om tysk kulturhistoria från 1945 till i dag, med bara några små svartvita bilder – kan det verkligen vara nåt det?

Jajamensan. Jag ska erkänna att jag inte läst allt lika noga i Axel Schildts och Detlef Siegfrieds praktverk med den koncisa titeln Deutsche Kulturgeschichte  men det beror enbart på omfånget och att boken är på tyska. Och jag tänker definitivt återvända till de partier som jag har försummat.

I all sin nyktra torrhet och kronologiska uppbyggnad är boken nämligen fängslande. Sida upp och sida ner med fakta bildar efterhand en levande, mångskiktad bild det tyska samhället. Här kommer alla de tyska kulturyttringarna på en och samma gång, för att travestera Per Gessle. Det är film, schlager, poesi, intellektuell debatt, politik, presshistoria, inredningstrender, sport, sexualitet, vardagligt levnadssätt med mera med mera. Författarna visar samma respekt och intresse för alltihop, och man får liksom en känsla av hur historien i alla sina aspekter tråcklar sig fram mot samtiden. Och den tyska samtidshistorien är ju dramatisk, från nazismen via det som brukar kallas ”det tyska undret” av ekonomisk återhämtning, till återföreningen av Öst och Västtyskland.

Informationsmängden är massiv – och ändå önskar jag mig en bok till med DDR:s parallella historia, för här handlar det fram till 1989 om Västtyskland.

Boken blev mestadels hyllad när den kom ut i Tyskland i november, men den fick kritik för just det ensidigt västtyska perpektivet. En annan invändning var att författarna gör så lite tolkningar av allt material de samlat in. Den kritiken kom också upp när jag var på ett seminarium om boken i Berlin för ett par månader sedan. Axel Schildt menade då att tolkningen ligger i själva urvalet av händelser och strömningar.

Själv kan jag tycka att Schildt och Siegfried inte är världsbäst på att inbegripa variabler som kön, klass och etnicitet. Och det är förstås en fråga om hur man tolkar historien.

Frauenleben
Klassperspektivet är mer eller mindre frånvarande, och jag hittar förvånansvärt lite om exempelvis den stora turkiska invandringens betydelse. Ett stycke om 50-talet som betecknas ”Frauenleben”, kvinnoliv, siktar självklart in sig på fruktsamhet, giftermål och illegala aborter. Man gifte sig tidigt, får vi veta, bruden var inte sällan gravid. Samtidigt dog uppskattningsvis 10 000 kvinnor varje år mellan 1950 och 1957, till följd av olagliga abortförsök.

Sådant ska vara med, men är reproduktion vad en kvinna är? Sedan kan man notera, att det inte är många kvinnliga namn som får plats på de 555 sidorna.

Men hårda vinklar är det befriande att slippa. Det ger utrymme för ens egen föreställningsförmåga.

Särskilt omskakande är kapitlen om tiden omedelbart efter Andra världskriget. I allmän europeisk historieskrivning ingår liksom inte en fördjupning i fiendesidans perspektiv, så för åtminstone mig är skildringen av denna tyska efterkrigstillvaro delvis ny.

De allierade proklamerade Stunde null, en idé om att nu var tiden nollställd, bara det fascinerande. Landet och alla dess medborgare skulle börja om från scratch. En avnazifieringsprocess startade på bred front. Det handlade om rättegångar, utfrågningar enligt formulär och annat. Man får ett hum om hur det var att leva där och då, i fattigdomen, ruinerna och vetskapen om att ha medverkat till vad resten av världen betraktade som en ofattbar ondska.

Malin Krutmeijer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".