Illegala invandrare får celebert stöd


När den internationellt kända franska skådespelerskan Juliette Binoche innan jul undrade : Vad är vi fransmän för ett folk egentligen, som låter flyktingar lida på det här viset - då var det inte många journalister som brydde sig. Hennes stöd för de cirka 6.000 papperslösa som sedan i höstas strejkar mot utvisning ur landet, lockade inte många medier.

Paradoxalt nog har de papperslösa fast arbete och betalar dessutom skatt i landet. Binoche är nu inte ensam kändis som ger stöd till de papperslösa. Med sig har hon också franske komikern Guy Bedos, idrottsstjärnan Lilian Thuram och ett trettital andra stora personligheter.

På det här viset passar man också på att protestera mot regeringens immigrationspolitik där man ger order till polisen att jaga illegala flyktingar. Förra året utvisades över 29 000 papperslösa. Ett rekord för regeringen. När populära skådespelerskan Josiane Balasko i januari bjöd de strejkande papperslösa på La Gallette du Roi, den traditionella Kungakakan med smördeg och marsipan, ansåg plötsligt många medier att det var värt att bevaka strejken. Det ansågs vara en happening. Skådespelaren Charles Berling höjde under festen rösten mot de krafter om påstår att papperslösa är en börda för skattebetalarna. Det är inte sant, hävdade han.

Samtidigt som rebellen och rocksångaren Cali tackade för att den församlade pressen äntligen bevakar de papperslösa krav, sa han:
– Regeringen försöker lägga munkavel på media så att man undviker att skriva om orättvisor och misär. Men ni journalister behövs, kanske mer än någonsin nu.

Johan Tollgerdt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".