Apples senaste innovation, den mångfunktionella läsplattan iPad.
Måndag 8 februari

Är IT revolutionen redan över?

Om Apples nya produkt iPad har ett budskap, så är det att IT-revolutionen är över, skriver Frank Schirrmacher i en artikel i Frankfurter Allgemeine som Dan Jönsson läst .
Datorn är inte science fiction längre. Tvärtom. Den är en del av allas vår vardag.

Men iPaden innebär också andra förändringar, bland dem en politisk, skriver Schirrmacher. Datorer är maskiner som ursprungligen utvecklades för det mest byråkratiska av alla byråkratiska system: det militära. Med iPaden, förklarar Schirrmacher, försvinner hela den byråkratiska vardagsapparat.                                                      

     

Öppettiderna bli allt längre i affärer och köpcenter runt om i världen. Den naturliga slutpunkten är naturligtvis 24-timmarssamhället, där allt är öppet jämt. Eller?

I Tyskland har man länge kämpat emot det här; där har de flesta butiker söndagsstängt och stänger redan sju på vardagskvällarna. Men inför julhelgen brukar affärerna i Berlin hålla öppet sju dagar i veckan, vilket uppfattas som väldigt liberalt i Tyskland.

Ylva Herholz funderar kring 24-timmarssamhället och den tyska författningsdomstolens beslut  i att sätta stopp för staden Berlins generösa öppethållningsregler. Slutet för det tyska 24-timmarsamhället kan bli en förebild också för Sverige, menar hon.

     

Länk:
Artikel av Frank Schirrmacher i Frankfurter Allgemeine

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".