Fredag 19 februari

Bollywood-drama om 11 september

My name is Khan är något så ovanligt som en underhållningsfilm, där en skärva av världen efter 11 september upplevs ur den lilla människans perspektiv – och där denna lilla människa råkar vara utövande muslim.                 
                                                   – Malin Krutmeijer

Det indiska filmdramat My name is Khan tycks bli en enorm publiksuccé, både i Indien och utomlands. I USA är den redan efter några dagar den mest sedda indiska filmen någonsin.

Filmen återförenar ett av Bollywoods populäraste film-kärlekspar, Sharukh Khan och Kajol men är också en kraftfull inlaga mot hatet och diskrimineringen av muslimer efter 11 september-attackerna. I Indien har filmen rört upp en storm av reaktioner och anhängare av hindunationalistiska partiet Shiv Sena har attackerat biografer som visat filmen.
Malin Krutmeijer har sett My name is Khan på världspremiären i Berlin.

Tema J-ordet: Mattias Svensson, redaktör på liberala magasinet Neo, kritiserar Richard Wilkinson och Kate Picketts bok Jämlikhetsanden som hävdar att ohälsan blir värre ju större den ekonomiska ojämlikheten är i ett samhälle. Svensson menar att friheten är en viktigare grund för social gemenskap än påtvingad jämlikhet.

Externa videolänkar:
My name is Kahn (trailer)

Litteratur
Ayn Rand: Urkällan (1943)
Ayn Rand: Och världen skälvde (1957)
Richard Wilkinson & Kate Pickett: Jämlikhetsanden (Karneval 2010)
Frank Furedi- The Tyranny of Science (artikel)

Time Magazine, artikel om nya Ayn Rand-biografier