Danske författaren Klaus Rifbjerg i Stockholm den 7 april 1999. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Klaus Rifbjerg

– Det som liknade en revolution visade sig vara ett modefenomen och dess sorgliga rester kan på 70-talet beskådas i urtvättade jeans till överpriser, eller i fanatiska terrorgrupper som i nästan lyrisk desperation slår till mot en samhällskropp som skenbart inte kan bekämpas på annat sätt än genom att spränga symboler i luften, eller kidnappa dem. Reaktionen kan sättas in med näbbar och klor, utan förbarmande får de överlevande och de som gömde sig i hålorna medan gatstenen yrde i luften anmäla sig framme vid katedern
                                                           Klaus Rifbjerg

Om det finns en politisk strömkantring mellan 60-tal och 70-tal är den än så länge mera märkbar i Danmark än i Sverige. På 1970-talet blåste vindarna åt höger lite varstans och i Danmark fick en nyväckt aggressiv individualism sitt politiska uttryck i Mogens Glistrup och Fremskridtspartiet.

Danske författaren Klaus Rifbjerg hör till dem som fått sina törnar av den högerströmning med drag av kulturreaktion. Han är den sista gästen i Obs sommarserie i tolv delar från 1976 "Dialog mellan decennier". Hans bidrag läses av Jan Hemmel.

Ursprungligen sänt onsdagen den 22 juli 1976
Del 12 i Obs serie "Dialog mellan decennier"


Relaterade inslag
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista