Kanadadensisk OS-yra. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Måndag 1 mars

OS i Vancouver: 7 – 3 till Kanada

Kanada är ett flernationellt land där franskspråkiga Quebec, liksom inuiternas Nunavut, kan sägas vara egna nationer inom landet. Kanada är också land med stora minoritetsgrupper från andra delar av världen. Den kanadensiska grundlagen definierar uttryckligen landet som en mångkulturell nation inom ett tvåspråkigt ramverk. Men det är inte okomplicerat.

"Den kanadensiska mångkulturalismen är starkt kopplad till den kanadensiska historien." Det säger Will Kymlicka, kanadensisk politisk filosof som ägnat mycket tid åt att diskutera just det mångkulturella samhällets förutsättningar.

Han berättar för Dan Jönsson varför kanadensaren i gemen inte ser mångkulturalismen som hot mot de värderingar som håller samman det kanadensiska samhället.

När den mångkulturella politiken utformades på sjuttiotalet var det för vita invandrargrupper som polacker, ukrainare, judar och andra – grupper som i stort sett delade majoritetssamhällets liberala värderingar. Vad är det då egentligen för värderingar som håller ihop ett samhälle som det kanadensiska?

Will Kymlicka kritiserar i sin viktigaste bok, Mångkulturellt medborgarskap, hur vänsterliberaler ibland ser en motsättning mellan mångkultur och demokrati. Mångkulturell politik handlar tvärtom om att fördjupa demokratin, anser han.

Detta Obs sändes första gången 29 november 2006.

Litteratur:
Will Kymlicka: Mångkulturellt medborgarskap, översättning Per Lennart Månsson (Nya Doxa, 1998)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista