Bort med pyjamaser på stan

Nedräkningen har börjat. På stora bildskärmar, t ex på folkets torg, kan man följa hur händelsen närmar sig månad för månad, vecka för vecka – ja, sekund för sekund. Den första maj, arbetarnas dag invigs Expo 2010 i Shanghai.

Det kommer med all säkerhet bli en världsutställning av aldrig tidigare skådat slag. Cirka 200 nationer och organisationer kommer att under 184 dagar delta under temat ”Better city, Better life” – om att skapa en bättre stad och ett bättre liv när det gäller såväl miljö som hur olika kulturer harmoniskt kan leva sida vid sida.  Överallt i staden dyker utställningens maskot "Haibao" upp. Den är en liten blå figur, som egentligen bygger på det kinesiska tecknet för folk. Vissa tycker den är förfärlig och har gett maskoten namnet den blå kondomen. Och visst påminner den om RFSU:s glada kondomer, om än lite kortare i rocken.

Man väntar sig 70 miljoner besökare till det över 5 kvadratkilometer stora utställningsområdet. I Shanghai förbereds det för fullt. Nya tunnelbanelinjer ska stå klara, fasader putsas och vägar repareras. Till och med stadens paradgata, the Bund, får ett nytt utseende . Men det är inte bara staden som ska poleras, också dess invånare ska hyfsas till.

När, och inte minst var, är det till exempel lämpligt att bära pyjamas? De lokala myndigheterna i Shanghai tycks veta svaret. De har officiellt gått ut med följande slogan ”Ingen pyjamas i offentligheten, uppträd civiliserat i samband med Expo 2010”. Myndigheterna arbetar energiskt för att, om inte beordra så i alla fall övertala, invånarna i Shanghai om att lämna sin pyjamas hemma när de ger sig ut i staden. Det räcker därför inte enbart med slogans. 500 frivilliga har mobiliserats för att gå omkring i Shanghai och försöka övertala alla som bär pyjamas om att gå hem och byta om.

Deras budskap slår mot en historisk tradition – en pyjamaskultur om man så vill. På sommaren bär man en tunn silkespyjamas, nu på vintern är det en vadderad som gäller. Många kineser som inte härstammar från Shanghai har förvånats, och också skrattat, åt denna vana. Och självklart höjer många turister på ögonbrynen. Går man på gatan i pyjamas är man väl antingen en sömngångare eller helt enkelt inte riktigt klok.

Myndigheternas anti-pyjamas kampanj har föranlett en mycket intensiv debatt i media och på ett otal bloggar i Shanghai. En bloggare frågar sina läsare om de brukar möta sina gäster iklädd pyjamas då de bjuder hem folk. Flera pyjamasmotståndare jämför också kampanjen med den välbefogade anti-spott-drive som bedrevs i Beijing i samband med olympiaden.

Men det finns också många som starkt kritiserar myndigheternas agerande. Och till dem har flera av Shanghais intellektuella sållat sig. Raymond Zhou, en välkänd litteraturkritiker, skrev i tidningen China Daily en uppmärksammad artikel med titeln ”Till försvaret av pyjamasen”. ”Om ni byter position och ser det som ett kulturellt, lite apart, men också charmigt, särdrag så blir ni mer road än störd ” skriver Zhou.

Professor Lu Gusun, en välrenommerad professor i litteratur vid Fudanuniversitetet i Shanghai kritiserar myndigheterna för att fokusera på felaktiga, och triviala saker, medan man bortser från de verkliga problemen nu när staden ska visa upp sig.

”Jag skulle vilja ställa frågan”, skriver professor Lu,  ”vilken lag säger att man inte får gå ut i pyjamas? Att förbjuda folk att gå ut i pyjamas under Expo - handlar det om att vi i Shanghai inte ska tappa ansiktet inför utländska besökare? Då skulle jag vilja ställa frågan, skriver Lu: är det inte att tappa ansiktet då miljöproblemen ökar hela tiden? Är det inte att tappa ansiktet när webdomäner som Facebook och Picasa är blockerade? Är det inte att tappa ansiktet då sociala skillnader och korruption ökar?”

Professor Lu avslutar sin artikel med att uppmana folket i Shanghai att dela i ett stort pyjamasparty på gatorna under Expot.

Man kan dock notera att varken Professor Zhou eller Professor Lu, oavsett hur hårt de kritiserar myndigheterna i Shanghai, själva går ut på gatan iklädd pyjamas. Och båda tillstår att de ibland skäms lite när de hör sina utländska vänner gör sig lustiga över pyjamasvanan.

Så varför i herrans namn går man då runt i pyjamas i Shanghai? Professor Lu och professor Zhou försvarar pyjamasbärandet därför att det är en autentisk del av kulturen i Shanghai, med rötter i det gamla samhället där man levde trångbott i ett gytter av hus och gränder. Det var ett boende och ett vardagsliv som inte alltid satte upp några tydliga gränser mellan det privata och det offentliga. På gatan och i gränderna var man också hemma i det privata – så varför klä om? Denna vana har alltså levt vidare i det moderna samhället. De båda professorerna menar dock att pyjamaskulturen med all säkerhet kommer att försvinna successivt, men det finns ingen anledning att påskynda denna process, menar man.

Vi får väl se om Professor Lu bjuder in till ett ”street pyjamas party” under Expo. Om så, vet i tusan om jag inte ska klä mig i silke och dra ner på stan.

Jag kan förresten tillägga – att ni, som nu inte beger er till Shanghai, kan skåda pyjamaskulturen i den amerikanske fotografen Justin Guarglias uppmärksammade bok Planet Shanghai, eller kanske än enklare – logga in på fotografens hemsida.

Jan Olof Nilsson

Inslaget är en repris från den 9 februari 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".