Foto: Itsuo Inouye/Scanpix
Onsdag 3 mars

En gräddbakelse på silverfat

Går det att tänka sig ett samhälle där människor är både fria och ekonomiskt jämlika?

I dagens Obs går debatten om ekonomisk ojämlikhet vidare. I centrum står Richard Wilkinsons och Kate Picketts omdebatterade bok Jämlikhetsanden.

– Det talas för lite i Sverige om att boken mött massiv kritik, inte minst i författarnas hemland Storbritannien, anser Adam Cwejman, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, i sitt inlägg som ingår i Obs serie om unga och politik.

För vänstern är det som en gräddbakelse på silverfat. För högern är det lite marigare, för hur ska man kontra något som är så väl underbyggt?  
                                            – Lena Halldenius.

Att Jämlikhetsanden blivit en sån snackis som väckt intensiv debatt kan bara förstås ideologiskt,  anser filosofen Lena Halldenius.

Hon vänder sig mot vissa av bokens kritiker, som hon anser brister i sin liberala analys. Bland annat kritiserar hon Mattias Svensson, redaktör på liberala magasinet Neo, för att vara en frihetskramare som inte orkar analysera sitt eget frihetsbegrepp.

Litteratur och länkar:
Richard Wilkinson & Kate Pickett: Jämlikhetsanden (Karneval 2010)
Adam Cwejmans blogg
Referenser:
Angus Deaton, hälsoforskare vid Princeton University
Andrew Leigh, ekonom vid Australian National University (studie från 2009)
Phillip Pettit, filosof vid Princeton University

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista