Karl Ove Knausgård. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Onsdag 10 mars

En omöjlig litterär satsning

Jag började bara att skriva på ett projekt som utvecklade sig dithän att det blev självbiografiskt, och därför bara växte det. Det som hände var att jag gick till förlaget i fjol vår med det jag hade, 1 100 sidor, och sa att: Det kommer att bli mycket längre. Vad ska vi göra? Då kom de med ett förslag att vi skulle ge ut sex böcker.

Så sa den norske författaren Karl Ove Knausgård efter att han fått de norska P2-lyssnarnas romanpris för det första bandet i den självbiografiska romansviten Min kamp. Nu är han nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Dan Jönsson har tittat närmare på vad det är som är så speciellt med Knausgårds projekt.


Staden hotar staten
Runt om i världen flyttar mängder av människor från lands-bygden in till städerna. I dag ska vi titta på vilka konsekvenser det får ur ett antropologiskt perspektiv. Det urbana livet kan i förlängningen hota idén om nationalstaten. Det menar Arjun Appadurai, professor på The New School i New York, i sin bok Vredens geografi: rädslan för de fåtaliga. En bok som gett Maria Lantz anledning att reflektera kring de här frågorna.

Litteratur:
Karl Ove Knausgård: Min kamp 1–4 (Oktober, 2009)
Arjun Appadurai: Vredens geografi: rädslan för de fåtaliga (Tankekraft, 2007)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista