O'Hare flygplatsen, Chicago. Foto: Ted S Warren/Scanpix
Onsdag 17 mars

Migrationens vinnare och förlorare

United States takes in over a million legal immigrants per year. About a quarter of them are from Mexico. 
                                                   – Barry Chiswick

Majoriteten av världens migranter flyttar för att få det bättre ekonomiskt, säger Barry Chiswick, en av världens mest framstående forskare vad gäller invandrares ekonomiska integration, i Pernilla Ståhls intervju. Chiswick tror att i framtiden kommer välutbildade människor att verka på en global arbetsmarknad, samtidigt som barriärerna blir allt högre mot fattiga och outbildade migranter.

Den mexikanska gränsen mot USA är den gräns i världen där inkomstskillnaderna är som störst och USA genomgår nu en genomgripande befolkningsförändring; i år kommer för första gången landets latinamerikanska befolkning att vara större än den afroamerikanska. Magnus Linton berättar om vad detta betyder för amerikanerna, för den katolska kyrkan, där sjuttio procent av medlemmarna numera har latinamerikanskt ursprung, och för latinamerikanerna, som numera räknar Los Angeles som en av sina största städer.

Inslaget ursprungligen sänt den 28 januari 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".