Kuchiflicka i Afghanistan. Foto: Rafiq Maqbool/Scanpix
Fredag 19 mars

Nyckeln till afghansk hederskultur

Följ med Jesper Huor till Kuchiland i Afghanistan. På håll syns hundratals tält, kameler, fettsvansfår, hästar och lastbilar. Kuchi kallas de pashtunska nomaderna. Ingen vet hur många de är – men siffran tre miljoner brukar nämnas. Kuchi är en nyckel till att förstå afghansk hederskultur. Boskapen kan stjälas över en natt, därför måste nomaden vara aggressiv. I avskräckande syfte måste han göra det klart att han kommer att hämnas minsta kränkning. En mans rykte är allt. Detta är hederskultur.

Men nomadkvinnorna har en ändå en ganska stark ställning. Ett folk som ständigt vandrar kan inte spärra in sina kvinnor eller gömma dem i heltäckande tyg.

Många av våra mest kända klassiker handlar om att resa. Gabriella Håkansson har läst essäboken The Writer as Migrant av den kinesisk-amerikanska författaren Ha Jin. För honom vilar hela vår västerländska kanon på ett verk som handlar om migration, Homeros Odyssén. Odysseus befinner sig på resande fot i 20 år. När han återvänder hem till Ithaka inser han att hans identitet inte längre är rotad på ön. Alltså lämnar han sitt hemland och ger sig ut på sjön igen.

Litteratur:
Ha Jin: The Writer as Migrant (University of Chicago Press, 2008)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista