Nationella Frontens återkomst?


Visserligen var helgens val ett regionalval, och sådana brukar aldrig väcka någon större entusiasm i Frankrike. Inte heller den här gången med ett valdeltagande på bara lite drygt 51 procent. Men det här var sista gången som väljarna fick säga sitt före nästa presidentval 2012, och resultatet kan därför tolkas i det perspektivet. Och då riktas allt ljus mot en man,  Nicolas Sarkozy själv. För tre år sen valdes han till president och många trodde då att han knäckt Nationella fronten för gott genom att bland annat lova en hårdare lag- och ordningspolitik. Den omsattes också i praktiken med strängare regler för återfallsbrottslingar och unga kriminella, snabbare utvisning av papperslösa och ett eventuellt förbud mot att bära burka offentligt.  Trots det står Jean-Marie Le Pen och hans dotter Marine som två av dom stora segrarna efter helgens val, medan Sarkozy är förloraren. I valkommentarerna dyker ordet bumerang ofta upp – Nicolas Sarkozys aggressiva politik slår tillbaka mot honom själv. I en intervju i Libération kommer forskaren och författaren Emmanuel Todd med en vass förklaring: presidenten har nonchalerat sina kärnväljare, för honom består högerväljarna bara av rasister och superrika. Rasisterna fick den beramade debatten om nationell identitet och miljardärerna skattesänkningar och privatiseringar. Men högerns trogna väljarskaror består framför allt av äldre som oroar sig för sänkta pensioner och sämre sjukvård, menar Todd. Och dom känner heller inte igen sig i presidentens stil; dom förstår inte varför han har övergett den gaullistiska utrikespolitiken och dom blev förvirrade när han plockade in socialister i regeringen. Och när dom här väljarna känner sig svikna, då går dom aldrig till vänster utan dom valskolkar eller röstar på Le Pen.

   En av Nicolas Sarkozys mest uppmärksammade rekryteringar från socialistpartiet heter Eric Besson, minister för invandring, integration och nationell identitet. I en artikel i konservativa Le Figaro kräver journalisten Philippe Boggio att Bessons departement ska läggas ner. För allt detta tjafsande om symboler hit och dit i syfte att behålla extremistväljarna har misslyckats, skriver Boggio. Dom som verkligen hatar invandring tycker ändå att regeringens politik är för mjäkig, och återvänder därför till Le Pen. Kampanjen för lag, ordning och större trygghet har mest skapat större otrygghet, menar Philippe Boggio, folk frågar sig om det verkligen är sant att våra barn har blivit monster, att alla våldtäktsmän är återfallsförbrytare, att vår civilisation verkligen hotas av tvångsislamisering. Och presidenten är den siste som ska leka med elden. Det är istället dags nu att organisera ett slags Konferens om Allmän Besinning, slutar Philippe Boggio sin artikel.    

Ingmarie Froman  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".