Med helikoptrar landsätts franska truppstyrkor 1959 i Algeriet. Foto: Scanpix
Onsdag 24 mars

Tystnaden efter kriget i Algeriet

Algerietkriget var för Frankrike vad Vietnam-kriget var för USA. Det var ett krig som förlorades. När kriget tog slut 1962 hade flera miljoner unga fransmän tillbringat ett eller flera år som soldater i ett gerillakrig med bakhåll och övergrepp, med napalmbombningar, folkförflyttningar till taggtrådsomgivna läger, och tortyr.
                                                                                    – Inga Brandell

Men till skillnad från Vietnamkriget har upplevelserna i Algeriet knappt satt några spår alls i den franska kulturen. Varför? Det undrar statsvetaren Inga Brandell som läst Laurent Mauvigniers kritikerrosade roman Des Hommes som gestaltar tystnaden efter Algerietkriget.

Hur ser framtiden för fransk public service tv?  Det har gått ett år sedan de public service-kanalerna slopade reklam på kvällstid. Utan krav på reklamintäkter har utbudet förändrats. Johan Tollgerdt intervjuar Richard Senejoux, TV-kritiker på den kulturella TV-tidningen Télérama som hade hoppats på större förändringar och mindre folklig underhållning.

Litteratur och länkar:
Laurent Mauvignier: Des hommes (Les Éditions de Minuit, 2009)
Laurent Mauvignier berättar om sin roman på Culturebox  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".