Medlemmar från Kongresspartiet med president Sonia Gandhi. Foto: Manish Swarup/Scanpix
Onsdag 31 mars

Världens mesta kvotering

I Indien är alla de etablerade partierna överens om att man ska kvotera en tredjedel av mandaten i det nationella parlamentet och delstaternas parlament för kvinnor. Per J Andersson frågar sig hur man i Indien kan vara så överens om kvotering, och ser två förklaringar: att kvoteringstanken sedan lång tid tillbaka är etablerad i det multietniska, indiska samhället, och att gruppens rättigheter i allmänhet anses lika viktiga som individens.

I Kina är intresset mycket stort för filosofen Konfucius just nu. På biograferna lockar storfilmen om Konfucius storpublik och i skolor och på universitet undervisar man i hans läror. Hur kommer det sig att regimen inte bara tillåter det här, utan också uppmuntrar det? Jan Olof Nilsson diskuterar två olika tolkningar av den här utvecklingen: att det är ett tecken på en ökad nationalism med färre importerade idéer, eller att det är ett tecken på att kommunismen kommer att utvecklas i en mer socialdemokratisk riktning, där makten respekterar folket och folket respekterar makten.

Länkar:
Daniel A. Bells artikel Reconciling Socialism and Confucianism? Reviving Tradition in China
Trailer för kinesiska storfilmen Confucius 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".