Onsdag 28 april

Asiens Idol – Super Girl

År 2005 röstade 400 miljoner TV-tittare fram Li Yuchun till ”Super Girl”, den mest framgångsrika varianten av kinesiska idol-program. I Kina agerar regimen vakthund mot allt som kan ”hota stabiliteten”, men ändå genererar populära TV-program om trångboddhet och äktenskapsmarknad livliga debatter. Essäisten Liu Yu hävdar att det bara är en kultur som kan tolerera den dåliga smaken som är kapabel att också utveckla den goda smaken. Sociologen Jan Olof Nilsson berättar om populärkulturen i Kina och frågar sig om den kan bidra till att utveckla demokratin i landet.

Multikonstnären Dmitri Plax bjuder på muntlig bio; en kortfilm om en fjortonårig pojke någonstans i det forna östblocket. Året är 1984 och efter att ha lyssnat på en kortvågssändning från London med ett engelskt band bestämmer han sig för att till varje pris skaffa LP:n och lyssna på den där låten igen. Men det verkliga livet har än en gång överträffat fantasin, för inte ens George Orwell kunde förutse att en skiva skulle kunna kosta en månadslön 1984. Bandet var Deep Purple och LP:n hette Perfect Stranger, en skiva som kunde förändra hans liv och därför såldes på den svarta marknaden i det forna Sovjetunionen och andra östländer.

Musik i programmet:
Deep Purple – "Perfect Strangers" från albumet Perfect Strangers (Polydor, 1984)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista