Avstånd kostar pengar

Att globaliseringen skulle kunna rullas tillbaka i dag är väl ännu svårare att tänka sig än det var i början på 1900-talet. Har inte till exempel informationsteknologin lagt en ny dimension till världens integration? Ändå finns det en del tecken på en tendensvändning.

Vi kan snart stå inför ett handelskrig mellan USA och Kina, men också andra – Indien och Brasilien – reagerar på att den undervärderade kinesiska valutan gör det möjligt för kinesiska företag att konkurrera ut andra. Motdragen kan bli handelshinder av olika slag. Minst lika betydelsefullt är att allt fler börjar tvivla på att en öppen, global marknad kan tillfredsställa grundläggande behov av till exempel mat och energi. Det blir allt viktigare att få direkt kontroll över resurser.

Men det finns ett ännu tätare samband mellan energitillgångar och avglobalisering, hävdar energiexperten Jeff Rubin i Why Your World Is About to Get a Whole Lot Smaller: Oil and the End of Globalization. Rubin förutsåg oljeprisets dramatiska ökning fram till 2007, och han menar att det obevekligen kommer att stiga framöver, eftersom efterfrågan ökar dramatiskt samtidigt som tillgångarna sinar eller är dyra att exploatera. Effektivare energianvändning i USA och Europa har inte lett till en minskad totalkonsumtion; drar bilen mindre bensin kör vi mer. Men det är inte Väst som står för ökningen av oljekonsumtionen, utan Kina och Indien, och de oljeproducerande länderna själva.

Det oljepris som väntar innebär slutet för globaliseringen, säger Rubin, eftersom den globala frakten drivs med olja. Höga transportkostnader gör att det inte kommer att löna sig att skicka produkter över världen som vi gör nu. Man fick en skymt av detta just före recessionen. Det rekordhöga oljepriset gjorde det så dyrt att transportera kinesiskt stål till USA att amerikanska stålproducenter åter kunde konkurrera på sin hemmamarknad. ”Avstånd kostar pengar” blir enligt Rubin framtidens mantra.

Det scenario han tecknar förutsätter att han väsentligen har rätt i sin bedömning om oljetillgångarna och att andra energikällor inte kan ersätta oljan. Rubin har hittills varit träffsäker i sina prognoser. Och att den globala efterfrågan kommer att öka dramatiskt genom Asiens utveckling råder det inget tvivel om. Har Rubin någotsånär rätt, måste vi bereda oss på att leva i en mer avgränsad värld. Vi kommer att resa mindre och äta lokalt framställd mat. Sådant som outsourcats eller importerats från låglöneländer kommer åter att tillverkas i Väst. Det är faktiskt ingen dystopi som Rubin tecknar, tvärtom har den lilla världen många tilltalande sidor. En renässans för jordbruk och industri i Väst skulle skapa en bättre balans i ekonomin och fler arbetstillfällen.

En fråga som Rubin bara snuddar vid i slutet av boken är om denna värld också kommer att bli mindre öppen mentalitetsmässigt och politiskt. Det är kanske inget i sig i den process som han beskriver som med nödvändighet medför det, men de ändrade ekonomiska förutsättningarna kan ju lätt samverka med en övergripande ideologisk förändring. I historien ser man en pendelrörelse mellan kosmopolitisk inställning och nationalism. När den ena rörelseriktningen har tömt ut sin potential, glider initiativet över till den andra. På 30-talet hängde detta skifte samman med kraschen 1929 och depressionen. Den svindelkänsla som den internationaliserade ekonomin hade fört med sig, skapade en bokstavlig längtan efter markkontakt. Reträtten från den internationella arenan var heller inte begränsad till den politiska högern. Sovjetunionen hade redan tidigare genomfört en liknande vändning genom att Stalins tes om socialism i ett land ersatte den internationalistiska kommunismen.

Det var inte så länge sedan som religionen betraktades som ett avklingande fenomen. En fortsatt sekularisering ansågs ofrånkomlig i det moderna samhället. Sedan överraskades vi av religionens återkomst. Nationalstatens erodering har också framställts som ofrånkomlig under de senaste decennierna. Men vi kanske på nytt kommer att bli överraskade av något som vi trott hörde hemma på historiens skräphög – nationalstaten och nationalismen.

Kay Glans

Litteratur:
Jeff Rubin: Why Your World Is About to Get a Whole Lot Smaller: Oil and the End of Globalization (Virgin Books, 2010)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista