OBS Sommar: Onsdag 7 juli

Slipper han 212 års fängelse?

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 2 februari 2010.

På den sydafrikanske presidenten Jacob Zumas bord ligger en hög med 300 högst kontroversiella ansökningar om benådning av dömda förbrytare, bland dem den ansökan som orsakar störst debattvågor i medierna; den från den förre polischefen Eugene De Kock, för många själva sinnebilden för apartheid-regimens ondska.

Kan Zuma verkligen benåda de Kock? Och skulle det i så fall vara ett beslut som hjälper den sydafrikanska försoningsprocessen framåt, eller som förvärrar situationen i ett land plågat av våld och splittring? Tor Billgren har följt debatten.

Obs producent Pernilla Ståhl har tillbringat mycket tid i Kenya och där träffade hon för några år sedan en av världens mest kända korruptionskritiker – John Githongo – som sagt att korruptionen är den främsta orsaken till fattigdomen. Då genomsyrades landet av hoppfulla stämningar om att det nu fanns en politisk vilja att bekämpa den utbredda korruptionen. I dag ska vi höra om en ny bok av Michela Wrong där John Githongo är huvudpersonen, It’s Our Turn to Eat – The story of a Kenyan Whistleblower.

Litteratur:
Pumla Gobodo-Madikizela: A human being died that night (intervju med De Kock)
Michela Wrong: It’s our turn to eat: the story of a A Kenyan Whistleblower.