OBS Sommar: Torsdag 8 juli

En ateist besatt av Bibeln

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 3 februari 2010.

Fortfarande händer det att den åttiosjuårige Nobelpristagaren Jose Saramago biter till med oväntad kritisk kraft i sina berättelser. Hans senaste roman Caim har vållat kontrovers i Portugal de senaste månaderna, inte på grund av innehållet utan för de uttalanden Saramago gjort i samband med publiceringen. Uttalanden som att Bibeln är en "handbok i dålig moral, en katalog över grymheter och det värsta i människans natur”. Gud är helt enkelt inte att lita på, konkluderar Saramago som är en lika övertygad ateist som kommunist – med ett passionerat förhållande till Bibeln. Henrik Nilsson har läst Caim.

Danske författaren Jan Sonnergaard är tillbaka med sin första roman och ett nytt provocerande ämne. År 2003 gav han ut en novelltrilogi som skar det danska klassamhället i skivor, böcker där perspektivet rör sig mellan Netto och villabordeller i en rad porträtt av ett samhälle där det moraliska förlöjligas. Dan Jönsson har läst hans nya roman Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom.


Lyssna på Jesper Meijlings intervju med Jan Sonnergaard

Litteratur:
Jose Saramago: Caim (Caminho, 2009)
Jan Sonnergaard: Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom (Gyldendal, 2009)