OBS Sommar: Fredag 9 juli

Konferensen som teater

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 4 februari 2010.

Rimini Protokoll är ett alldeles eget fenomen på den tyska teaterhimlen. De sysslar med dokumentär teater och undersöker verkligheten med hjälp av "vardagsexperter". De har samarbetat med åttioåriga damer från ett ålderdomshem och låtit tidigare anställda från ett flygbolag som gått i konkurs, berätta om sina erfarenheter. Och nu har de alltså tagit sig an uppgiften att ta publiken bakom kulisserna på den alldeles speciella gren av mänskliga aktiviteter som kallas ”säkerhetskonferenser”.

Margareta Flygt har varit i München och beskådat Rimini Protokolls senaste verk Sicherheitskonferenz.

I tidningen Afghan Scene publicerades nyligen ett urval dikter ur en kommande samlingsvolym med översättningar av talibanernas poesi. Så vad skriver dom om, talibanerna? Eller ”tallisarna” som dom kallas av veteranerna på Svenska Afghanistankommittén? Jesper Huor har läst mycket soldatromantik – men också, något överraskande – en satir. En okänd taliban har skrivit en”kärleksduett”, där president Hamid Karzai sörjer att hans ”älskling” George W Bush avgår och Bush tröstar ”sin älskade slav” med att Obama ska ta hand om honom.