OBS Sommar: Tisdag 13 juli

Shanghai shopping – i pyjamas!

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 9 februari 2010.

Den första maj invigs världsutställningen Expo 2010 i Shanghai, Kina. 200 nationer och organisationer ska delta under 184 dagar, 70 miljoner besökare väntas till det över fem kvadratkilometer stora utställningsområdet. Shanghai förbereder sig för fullt. Nya tunnelbanelinjer ska stå klara, fasader putsas och vägar repareras. Men också invånarna ska hyfsas till. Stadens lokala myndigheters officiella slogan lyder: ”Ingen pyjamas i offentligheten, uppträd civiliserat i samband med Expo 2010".

Shanghaiborna ska övertalas att lämna sina pyjamasar hemma när de ger sig ut i staden. Men en motrörelse har startat bland nationens intellektuella. Jan-Olof Nilsson tecknar en oväntad bild av den stora världsutställningen Expo 2010.

Många har kritiserat den debatt som den franska regeringen och president Sarkozy initierade i höstas om nationell identitet och undrat om de har ett underliggande ärende att ifrågasätta invandrares rätt att leva med sina kulturer och vanor. Theresa Benér har sett två aktuella teateruppsättningar i Paris som berör frågorna om nation och identitet på ett intressant sätt: Marius von Mayenburgs senaste pjäs, Stenen, och det franska scenkollektivet MxM:s Reset.

Länkar:
Justin Guarglias hemsida
Hemsidan för Identité nationale-debatten
Theatre national de la Colline
Reset spelas av scenkollektivet MxM