OBS Sommar: Onsdag 14 juli

Revolutionsdagen i Iran

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 11 februari 2010.

I januari 1979 lämnade Shahen Iran i sitt privata flygplan. Två veckor senare anlände Ayatollah Khomeini från Paris. Några dagar sedan hade upproret segrat och de rojalistiska styrkorna besegrats.

Under en kort men turbulent tid såg vissa Khomeini som ett hopp om demokratisering av landet. När den brittiske journalisten Robert Fisk skriver om den här perioden i sin stora bok om Mellanöstern, Det stora kriget för mänskligheten, skriver han om hur många ville se den iranska revolutionen som ännu en viktig vändpunkt i linje med franska och ryska revolutionen. I ljuset av det som hänt sedan dess, visar Fisk hur de folkliga protesterna gick under i en slags revolutionsromantikens onda kretsgång: fokus hamnade på vem som dödat vem och därför förtjänade att dö. I ett cyniskt ögonblick skriver han att Iran visserligen blev en teokrati, men också en nekrokati: ”ett land där de döda härskade över de döda, för de dödas räkning”.

När revolutionsdagen nu återigen firas i Iran, sker det ironiskt nog genom att regimen gör allt vad de kan för att tysta ner röster som vill påminna om det folket slogs för, för tre decennier sedan. Under senare tid har protesterna tilltagit samtidigt som flera människor som representerar regimen nu öppet börjat visa sitt missnöje. Azar Mahloujian ser många tecken på att regimen kan komma att falla.

Tyska Helene Hegemann, sjutton år gammal, har just publicerat en debutroman som fått kritikerna att vika sig helt. Den här veckan har hon också hamnat på nyhetsplats, anklagad för stöld. Hon har nämligen plockat en sida ur undergroundromanen Strobo och stoppat in i sin egen bok, Axolotl Roadkill. I tisdags tog hon på sig ansvaret och kungjorde också att hon inte helt och hållet hade förstått hur författare brukar ange källor när de lånar material, men att det misstaget har rättats till i bokens andra upplaga. Margareta Flygt har läst den omskrivna Axolotl Roadkill.

Litteratur:
Robert Fisk: Det stora kriget för mänskligheten (Norstedts, 2007)
Helene Hegemann: Axolotl Roadkill (Ullstein Buchverlag, 2010)