OBS Sommar: Tisdag 27 juli

Spiken i kistan

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 7 april 2010.

Sedan 2009 är Kina den afrikanska kontinentens största handelspartner och för de flesta kineser är Afrika en kontintent för äventyrare. Det innebär stora risker men i gengäld kan tjäna stora pengar. Enligt Kinaexperten Johan Lagerkvist är det till största delen ett förhållande både Kina och Afrika vinner på och det har också länge funnits ett starkt stöd i Afrika för de kinesiska investeringarna. Men i många länder håller folkopinionen nu på att ändras och det finns de som anklagar kineserna för att bedriva nykolonialism. Johan Lagerkvist om Kinas roll i Afrika.

I Kina råder en het debatt om moderniseringens pris och om de så kallade ”spikhusen”. När stadskärnor rivs för att nya hus ska kunna byggas får ägarna till de gamla husen en summa pengar, eller en ny lägenhet i städernas ytterområden. Men juridiskt har de också rätt att vägra flytta. Därför ser man runt om i städerna ensamma hus som sticker upp som envisa spikar mitt i gigantiska byggarbetsplatser. Jan Olof Nilsson har tagit del av spikhusdebatten.

Litteratur och länkar:
Paolo Woods: La Chinafrique (Grasset, 2008)
Fotoreportage ur Time – ”China Goes to Africa”