Turkiske författaren och Nobelpristagaren Orhan Pamuk under en presskonferens i Bukarest 2008. Foto: Vadim Ghirda/Scanpix
OBS Sommar: Måndag 16 augusti

Istanbul är huvudpersonen

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 4 januari 1999.

Det är Istanbul som är huvudpersonen i författaren Orhan Pamuks alla romaner. Men det är inte bara staden han beskriver utan samtidigt också hela sitt eget liv. "Varje promenad på Istanbuls gator är lika underhållande och uppfriskande som en resa till evigheten", skriver han i sin berömda roman Den svarta boken, och visserligen syftar just det citatet på den hurufistiska guldåldern i Istanbuls historia, men åtminstone det där med evigheten stämmer fortfarande ganska bra.

När man har läst de över 400 sidorna i denna imponerande roman har man också känslan av att genomlevt hela Turkiets kulturhistoria, att ha sett och upplevt varenda torg och gathörn och ha hört varenda bullrande trafikljud i denna öronbedövande storstad. Men i Orhan Pamuks arbetsrum bakom moskén i Cihangir är det tyst och från sitt stora panoramafönster har han den mest hänförande utsikt över Bosporen och Mamarasjön. Här ser han de stora lastångarna passera förbi i en aldrig sinande ström, det är Istanbul som förbinder öst och väst, det är här Orienten börjar.

Lena Brundanius träffade Orhan Pamuk i Istanbul.

Fler guldkorn från Obs audiotek hittar du här:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".