Middag med al-Quaida

- Mr Que, mr Que, I love you, säger författaren Hugh Pope med en röst som ska föreställa en irakisk kärlekstörstande lastbilschaufför som bankar på hans hotelldörr i Syrien i början av 80-talet. Mr Que kommer sig av irakierns svårighet att uttala hans engelska förnamn, förklarar Hugh Pope och den samlade presskåren viker sig av skratt.

Det är presskonferens i Istanbul. Den brittiske författaren Hugh Pope lanserar boken Dining with al-Qaeda i Turkiet. För den som intresserat sig för just Turkiet är Pope förmodligen ett välbekant namn, han har publicerat två grundliga och sakliga böcker om Turkiet. Men med Dining with al-Qaeda har Pope tagit ut svängarna ordentligt och boken inleds just med meningen ”Mr Que, I love you” och följs av en närmast buskis-artad scen om Hugh Popes första verkliga möte med Mellanöstern för nästan 30 år sen. 

Innan Hugh Pope påbörjade sin långa karriär som korrespondent i mellanöstern studerade han arabiska, persiska och orientalisk litteratur vid Oxfords Universitet. En bakgrund som inte har setts som riktigt rumsren sedan Edward Saids bok Orientalismen, där det riktas skarp kritik mot traditionen av västerländska akademikers intresse för mellanöstern.

Men Hugh Pope verkar inte skämmas för sin bakgrund, istället driver han med sig själv och hur hans scout-pojkiga äventyrssyn på orienten krockar med den verklighet han möter under sina första år som korrespondent i Syrien, Libanon och Egypten. Hugh Pope blir gång på gång misstagen för spion och genom märkliga omständigheter får han jobb som redaktör för en tidning i Kairo, där han blir uttråkad och börjar skriva hejdlösa påhittade artiklar om hur utlänningar gör det till en sport att nattetid klättra upp för pyramiderna på kortast tid. Stundtals känns det som bokversionen av världreporter Morgan Pålsson – fast det ska tilläggas att Hugh Pope faktiskt är rolig.

På presskonferensen säger Pope att boken ska ses som en journalistisk memoarbok och det är just i rättframheten - då Pope beskriver omständigheterna kring hans journalistiska arbete - som är bokens verkliga styrka. Dining with al-Qaeda tar dig med bakom kulisserna till den märkliga värld av mellanösternkorrar och synliggör alla de aspekter av rapporteringen som aldrig får plats på nyhetssidorna; journalisters mentala dagsform, beroendeställningen till fixare, de lokala medhjälparna, och så den tävlingsinriktade grabbiga korrespondentjargongen.                                                  

Pope beskriver också i flera konkreta fall hur reportrar saltat sina rapporteringar, för att göra dem mer attraktiva på hemmaplan. Särskild hård kritik riktar Pope mot den brittiske Robert Fisk, som ofta räknas till mellanösternrapporteringens mest lysande stjärnor. Hugh Pope synar Robert Fisks tidigare rapporteringar i sömmarna och finner flera graverande misstag. Man kan tydligt ana en rivalitet, för att inte säga tuppfäktning, emellan dessa tidigare journalistkollegor.

Men den kanske viktigaste poängen med Dining with al-Qaeda är hur mellanöstern i västerländska medier ständigt reduceras till att handla om islam. Redaktörer på tidningsdrakar som Wall Street Journal och The Guardian är motvilliga till att publicera allt som faller utanför ramen, men Pope medger också att han själv bidragit till förenklingen: ”vi journalister behandlar mellanöstern som om inte någon går utanför dörren utan att konsultera koranen” skriver Hugh Pope.

Och på det sättet blir Dining with al-Qaeda en revansch på sitt eget journalistiska verk. Hugh Pope lägger paletten för en mångskiftande bild av regionen. Boken är full av sidospår i tid och rum, han rör sig fritt mellan det moderna sekulära Turkiet till åren efter revolutionen i Iran för att sedan hamna i ett hotfullt samtal med en al-Qaida sympatisör i en hotellobby i Saudiarabien. Boktiteln Dining with al-Qaeda kommer just från detta möte med en ideologisk jihadist som Hugh Pope samtalar med över en måltid med kinamat. Under presskonferensen berättar Pope att han först tänkt att boken skulle heta Eating Chinese with al-Qaeda men var rädd för att denna titel i väst skulle leda tankarna till kannibalism, det vill säga äta kineser med al-Qaida. 

I arton kapitel behandlas vitt skilda ämnen som Israel-Palestina konflikten, kurdfrågan, inbördeskriget i Sudan och talibanernas framfart i Pakistan. Men boken rymmer också mindre väntade ämnen som arabisk homosexualitet och hur historisk persisk poesi används som en protestyttring i Iran. Utgångspunkten är personlig, vilket ofta skapar en intimitet som gör det lätt att relatera till ämnen som annars kan framstå som avlägsna för en västerländsk läsare. Men ibland blir samma personliga tilltal långrandigt och skymmer sikten, till exempel då Pope inleder kapitlet om kvinnors ställning i regionen med en lång anekdot om sin hemliga kärleksaffär med en kvinna från den egyptiska överklassen.

I Turkiet har Popes bok tagits emot med ett stort intresse trots att boken inte finns översatt till turkiska. Hans långa närvaro i Istanbul har gjort honom till något av en ögonsten bland Turkiets intellektuella. På presskonferensen i Istanbul gick en susning genom rummet, när Pope berättade hur han tappade tron på journalistiken efter den amerikanska invasionen i Irak. När han skulle använda sitt sedvanliga mantra för en intervjuperson – din röst är viktig för oss i västvärlden och kan göra skillnad, då kunde han helt enkelt inte få fram orden.

Tomas Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".