En rättsstat kan inte alltid skapas med passiv diplomati

18 september hölls det parlamentsval i Afghanistan. Miljoner afghaner gick till valurnorna, många med livet som insats. Efter 25 års blodigt krig är Afghanistan fortfarande ett land där klanhövdingar styr över delar av landet. Det är en seger för demokratins idé att val överhuvudtaget hålls i Afghanistan.

Utan den militära närvaron från omvärlden, däribland Sverige, skulle val aldrig kunna genomföras. Mer än fyrtio länder finns på plats för att gemensam skapa förutsättningar för utveckling i ett av världens mest konfliktdrabbade länder. Styrkorna agerar på mandat av FN:s säkerhetsråd, med stöd från Afghanistans lagligt valda regering. Sverige deltar efter begäran från världssamfundet och beslut i Sveriges riksdag.

Ledande svenska vänsterpolitiker och pacifister kräver högljutt att Sverige ska lämna landet. Jag håller inte med. Sverige hjälper solidariskt den afghanska regeringen att skapa ett samhälle där de universella mänskliga rättigheterna värnas - även för kvinnor. Om vi vill förpassa det globala kvinnoförtrycket till historiens skräpkammare kan vi inte vara pacifister.

Endast fjorton procent av kvinnorna i Afghanistan kan läsa och skriva enligt Sida, de är en av de lägsta siffrorna i världen. Under talibanstyret förbjöds kvinnor att arbeta och gå i skolan efter åtta års ålder. Lärare som utbildade kvinnor riskerade dödsstraff. Oerhört mycket finns kvar att göra men det internationella samfundets engagemang i Afghanistan har lett till resultat. Idag går närmare sex miljoner barn i skola, jämfört med mindre än en miljon under talibanregimen. Tidigare fick bara tre procent av flickorna undervisning, idag går närmare 36 procent i skolan. Det är jag som feminist stolt över.

Men den afghanska staten står inför gigantiska utmaningar; utbredd korruption, militanta islamister och inte minst omfattande odling och smuggling av opium.
Över ofattbara 90 procent av världens heroin kommer från Afghanistan. Det är Afghanistans i särklass största export, finansierar talibanerna och bidrar starkt till den korruption som genomsyrar den afghanska staten. Heroinhandeln i världen skördar miljontals offer. De förstör människors livsmöjligheter i Afghanistan men även i hela världen.

Vilken signal sänder vi om Sverige drar sig ur? Ska talibanernas hot stoppa demokratiska val, fred och mänskliga rättigheter? Ett syfte med våldet är få västvärlden att ifrågasätta sin närvaro i landet. Låt oss vara klara över en sak; om världssamfundet nu lämnar Afghanistan överlämnar vi sannolikt landet återigen till talibanerna. Utan den militära närvaron faller Afghanistan tillbaka i inbördeskrig, förtryck och diktatur.

Pacifister och vänstern i Sverige måste öppna ögonen. Fred, rättsstat och demokrati kan inte alltid skapas med enbart passiv diplomati. Afghanistans befolkning tillhör den fattigaste och mest krigsdrabbade på vår jord. Vi får inte vända bort blicken. Att bygga fred i Afghanistan är en global angelägenhet som angår oss alla.

Birgitta Ohlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".