De unga är inte problemet, utan lösningen?

Längs med Avenue Habib Bourguiba, den största gatan i centrala Tunis, vimlar det av människor i butiker och på kaféer, in och ut ur gula taxibilar. Den enda som står stilla med stadig blick, men ändå hela tiden rör sig upp och ner för avenyn är landets nuvarande president Zine El Abidine Ben Ali. Hans porträtt syns överallt, uppklistrad på kalkade stenväggar, inramad bakom kassaapparater, som klistermärke på en lyktstolpe, på vimpelspel över vägen. Trots sina 74 år lyser hans hår som av svart guld då han från en av de största affischerna längs med huvudgatan i Tunis förkunnar en av sina politiska deviser: ”de unga är inte problemet, utan lösningen”.
År 2010 är utsett till FN:s internationella ungdomsår – ett initiativ av den tunisiske presidenten, som i sitt politiska program vurmar starkt för ungdomen som samhällsutvecklingens nyckelspelare. Redan 2008, då president Ben Ali firade 20 år vid makten, gjordes på nationellt plan en satsning för att öka ungdomars delaktighet i den politiska processen. Då inrättades ett dialogår riktat till de unga i landet som ledde fram till en officiell ungdomspakt. ”Tunisien framför allt” lyder det motto som sammanfattar de ungas dialog och pakt med Ben Ali. Däri ingår att de unga i Tunisien stolt ska tjäna nationens intressen, gemensamt stå upp för ideal om frihet, rättvisa och mänskliga rättigheter och även inför framtiden lita till presidentens goda styre. För Ben Ali och hans regering är det förstås av stor betydelse att deras förslag om ett internationellt ungdomsår slog rot inom FN. Det är en framgång som uppmärksammas med kraft i de nationella medierna och ger det moderna, muslimska Tunisien ytterligare sting till sin internationella strålglans.

Bland många unga på plats i Tunisien drar man missmodigt på smilbanden när detta kommer på tal. Den höga arbetslösheten, klassklyftorna och det mycket kvava, korrumperade politiska klimatet i landet gör att många finner möjlighetens ramar i Tunisien väldigt trånga. Att i enlighet med ungdomspakten gemensamt stå upp för frihet, rättvisa och mänskliga rättigheter är inte så lätt i ett land som av Amnesty International beskrivs som ja, ett av de mest moderna men samtidigt ett av de mest repressiva länderna i arabvärlden. Ben Ali må vurma för de ungas deltagande i politiken, men när de ungas idéer och önskemål om samhällsförändring går i strid med det egna partiets program, då har det visat sig att ivrig uppmuntran lätt byts ut mot iskall hand. Det är en hel del tunisier som får sina samhällskritiska bloggar och facebook-konton blockerade av den statliga kontrollapparaten och som av rädsla för repressalier väljer att publicera sig anonymt. De vet att de liksom den uppmärksammade bloggaren Fatma Riahi kan råka ut för både trakasserier och fängelsestraff om de öppet kritiserar och kräver förändring av den politiska linjen i Tunisien.

Ändå fortsätter de kämpa för att göra sina röster hörda. En ung nätaktivist som jag en regnig eftermiddag träffar över en kaffe vid Avenue Habib Bourguiba ser sig om, lutar sig fram och sänker rösten innan hon kallt konstaterar att ”Ben Ali har gjort Tunisien till sitt” men det stämmer inte påpekar hon sedan, ”Tunisien är egentligen vårt och vi ska ta landet tillbaka”. Att stolt tjäna nationens intressen är för henne och hennes likar inte detsamma som att tjäna personkulten kring Ben Ali.

Trots den hårda statliga censuren av webbaserad information – en censur som i internationella bedömningar jämställs med situationen i Kina, Kuba och Iran – så är det just över nätet som de unga oppositionella i Tunisien främst mobiliserar sig. Där återfinns bland annat gruppen Mouvement Byrsa , som är uppkallat efter det gamla citadellet i Karthagos hamn. Under hösten 2010 driver denna grupp en envis nätkampanj i försök att föda debatt och aktiv medborgarrörelse bland de unga i Tunisien. Målet för dem är precis som för Ben Ali att öka unga människors delaktighet i den politiska processen, men istället för dialog mellan tydliga parter jobbar de för ett Tunisien där alla medlemmar i samhället ska tillåtas samtala fritt om frågor som berör dem. I oktober sammanfattas och presenteras de undersökningar och diskussioner som förts bland medlemmar på rörelsens nätforum via filmade föreläsningar över webben. Utifrån dessa riktlinjer kommer sedan rörelsens framtida aktioner att planeras.

Det ska bli spännande att se hur denna samling engagerade unga människor kommer definiera och komplicera sin roll och plats i det tunisiska samhället. Inte minst blir det intressant att se om detta frivilliga initiativ från den unga i landet kommer välkomnas av den politiska makten. När devisen ställs på sin spets: bemöts de unga som problem eller lösning?

På den i Tunisien censurerade satirsajten Debatunisie återfinns en teckning med ett gäng glada tunisier på taket av en polisbuss. Det skojfriska gänget tjoar och tjimmar iklädda kostym och fotbollströjor, viftar med den tunisiska flaggan. Bakom ett skynke som täcker större delen av bussens fönster tittar några hålögda och tillfångatagna ungdomar ut. Nedanför teckningen, en syrlig kommentar: ”Om det är denna modell för ungdomars delaktighet som FN är beredd att duplicera, då är allt hopp ute för mänskligheten ”. Teckningen ifråga refererar till de unga studenter som efter protester för bättre studentboenden i januari 2010 blev dömda och satta i fängelse. De hurrar nog inte särskilt högt för FN:s internationella ungdomsår.

Jannete Hentati 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".