Vad kan poesin göra för att rädda regnskogen?

 Vi träd lever av regn

Evig dagg och dis

Floder och oceaner

Morgonångor

och spröda dimmor

 

Under dagen vidgar värmen

från solstrålarna

våra sublunariska kroppar

så att de i djupet absorberar

nattens ljuvaste dagg.

Den senaste diktsamlingen "Amazonas för evigt..." kommer i dagarna ut på HEIDRUNs Förlag.

Den brasilienfödda poeten Marcia Theophilo har ägnat stora delar av sitt liv åt att i ord dokumentera regnskogen i Amazonas, samlat kunskap och minnen från skogen och ursprungbefolkningens ord på flora och fauna, ord som liksom det de beskriver håller på att försvinna.  Jag träffar Marica Theophilo när hon är på kort Sverigebesök, hon berättar att hon sett vackra skogar här, och jag undrar vad det är med skogen, vad var det med Amazonas som fångade henne, hon som själv är uppvuxen i en urban miljö, i storstaden Fortalezza på Brasiliens östkust.

Min farmor och min pappa kom från Acre, som ligger djupt inne i Amazonas, och jag tror att för poeten öppnas ögonen för det första man ser, och när jag öppnade mina ögon såg jag skogen, säger Marcia Theophilo, och berättar att hon lärde sig tidigt att läsa och skriva och blev familjens skrivkunniga, som skrev ned berättelser från regnskogen som hon hörde sin farmor berätta. Min farmor var den första som förde in mig i myternas värld, det var hon som gjorde mig medveten om naturens mångfald, om musiken som finns i skogen.

Marcia Theophilo gick, som många andra, i exil under militärdiktaturen, alltid miljöaktivist, men aldrig varit partipolitiskt aktiv men hon kände av gränserna för vad militärjuntan tolererade när hon dokumenterade amazonindianernas kultur. Hon flyttade till Rom, och delar nu sitt liv mellan sina båda hemländer, Brailsien och Italien. Även språken delar hon, skriver på portugisiska men översätter själv dikterna till italienska. Marcia Theophilo är utbildad antropolog, och hon beskriver sitt arbete som en forskning i sitt eget minne, i sin släkts minne, och i skogens minne, hon letar efter och vill berätta om ursprunget till namnen på djuren och träden, om musiken i de amazonindianska orden.

Som när hon lovsjunger det 35 meter höga trädet med rött virke, ett träd som anses heligt och som har tre olika namn:

 
Det heligaste av dem alla, den brasilianska

regnskogens kvinno-träd

sårens botemedel.

Detta träd äger den levande

Röda färgen i det hårda virket

Löven är ovala; frukten

Är ett bröd när månen är full.

( Ur Amazonas för evigt)

Amazonas har alltid varit föremål för Marcia Theophilos poesi, hon ser skogen som något nästan heligt, som hon tillber, vissa kallar det en besatthet.

Kollegor och bekanta har sagt åt mig att jag är liksom besatt av Amazonas, men det tänker jag förbli, mitt svar på kritiken är min senaste bok Amazonia per sempre (Amazonas för evigt). Men undrar jag, vad kan poesin göra för att rädda regnskogen? E la poesia, che cosa puo`fare per la foresta?

Pernilla Ståhl: Det är enda möjligheten, poeterna star utanför den politiska och den ekonomiska makten, och kan genom ord påverka, lyfta fram det livsnödvändiga i att bevara Amazonas, men givetvis tror jag på politiken säger Marcia Theophiló. Och hon säger att hon är mycket nöjd med att det grönas partiets presidentkandidiat Marina da Silva fick runt 20 procent av rösterna i första valomgången i Brasilien, betydligt fler röster än man hade trott, och det, avslutar Marcia Theophilo, hoppas hon gör att man sätter Amazonas på den politiska dagordningen.

Pernilla Ståhl