Kommer valet stärka demokratin?

Fredrik Pålsson: På söndag är det val i Kirgizistan och på pappret ser allt mycket lovande ut: hela 29 partier ställer upp, och eftersom Kirgizistan inte är en polisstat är förutsättningarna för en öppen politisk debatt bättre än i många andra länder i Centralasien. Samtidigt har de senaste månadernas händelser varit dramatiska och läget är nu minst sagt oklart. I våras avsattes den sittande presidenten med våld, och därefter utbröt en konflikt mellan kirgizer och uzbeker: i landets södra delar dog tusentals människor – de flesta uzbeker – och 75 000 uzbeker drevs på flykt. Enligt Human Rights Watch är det troligt att det fanns ett statligt stöd för attackerna på uzbeker. Lägg till att Kirgizistan har stor strategisk betydelse både för Ryssland och USA – båda har flygbaser i landet, och USA använder Kirgizistan som bas för de militära operationerna i Afghanistan.

Så vad kommer valet i Kirgizistan att leda till? Kommer det att stärka demokratin i landet? Eller kommer det att fördjupa den klyfta som finns i landet och bli en grogrund för mer våld. Obs medarbetare Matlyuba Azamatova har talat med väljare i landet som alla vittnar om att partierna erbjuder olika ekonomiska löften - om gratis elektricitet, kredit med liten ränta och det finns till och med de partier som sägs betala 1000 kronor för en röst. En av kandidaterna (presentera honom tydligare) är Edil Baisalov – som ställer upp för partiet Aykol El; ”Folket med stort hjärta”, och han är kritisk till många av löftena som utfärdas:

Ja, tyvärr är vårt land fattigt och pengar spelar en viktigroll och det finns en risk att vissa rika partier försöker köpa folks röster,men jag tror att valet blir ärligt, säger Edil Baisalov. Han berättar attsäkerheten i landet diskuteras mycket nu inför valet – men han vill också att endebatt om demokrati och mänskliga rättigheter ska föras, där Kirgizistan drar lärdom av de fel som begicks under den tidigare presidenten.

Att det är hela 29 partier som ställer upp i valet saknar motstycke i helaCentralasien. Men samtidigt hyser många människor i landet stor misstro mot deetablerade partierna efter konflikterna mellan uzbeker och kirgizer i våras.

De tragiska händelserna i juni förändrade den politiska situationen i landet –säger Edil Baisalov. Han startade sitt nya parti Aykol-El den 7 juni – baranågra dagar innan våldet bröt ut. Parlamentsvalet är inte ett val mellandemokrater och icke-demokrater – det är tvärtom ett val mellan det förflutnasoch framtidens krafter, säger han.

Matlyuba Azamatova/Pernilla Ståhl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".