Oljekatastrofen i Nigeria.

I min samling av afrikanska resminnen finns två svarta klumpar. Dom ser ut som asfaltstenar och jag plockade upp dem på en resa i Nigerdeltat. Närmare bestämt på ett ödelagt fält där en oljeledning sprungit läck flera år tidigare.
Olja har utvunnits i Nigerdeltat i mer än 50 år. Och Nigeria är Afrikas topproducent av det svarta guldet.

Men miljöförstörelsen som följt med oljeutvinningen har varit förödande för dem som bor i deltat.
Exakt hur mycket olja som har runnit ut i den känsliga naturen är omöjligt att säga. Förra året släppte Amnesty International en rapport där beräkningarna visade att det rör sig om mellan nio och tretton miljoner fat. En annan rapport hävdar att den sammanlagda mängden olja som spillts på land, i deltat och i havet är det samma som 50 gånger den mängd som läckte ut när Exxon Valdez gick på grund utanför Alaskas kust 1989. Författarna till den rapporten var bland annat Världsnaturfonden i Storbritannien.
Läckagen räknas till flera hundra varje år. Och de som bor i deltat har fått sin närmiljö förstörd.

Marken är förgiftad. Fisken dör. Medellivslängden har sjunkit och luften är förorenad. Människorättskämpar och miljöorganisationer protesterar – men få lyssnar.

När oljekatastrofen inträffade i Mexikanska golfen i maj i år förvandlades händelsen till en världsnyhet under väldigt lång tid. Man krävde att de ansvariga ställdes till svars. Oljebolaget BP:s aktier sjönk, bolaget kritiserades från alla håll, vd:n Tony Hayward fick avgå och saneringskostnaderna räknas nu till ett par hundra miljarder kronor.
När en oljeledning i Nigerdeltat sprang läck och släppte ut 3,7 miljoner liter olja bara två veckor efter olyckan i Mexikanska Golfen – var det inte många som höjde på ögonbrynen.

När oljekatastrofen inträffade i Mexikanska golfen i maj i år förvandlades händelsen till en världsnyhet under väldigt lång tid. När en oljeledning i Nigerdeltat sprang läck och släppte ut 3,7 miljoner liter olja bara två veckor efter olyckan i Mexikanska Golfen – var det inte många som höjde på ögonbrynen.

Mot bakgrund av reaktionerna efter explosionen utanför Louisianas kust, kan man lätt föreställa sig hur omvärlden skulle ha agerat om Nigerdeltat låg i Europa. Eller USA. Men nu ligger det i Afrika och de stora oljebolagen avkrävs inte samma ansvar för läckage och förgiftade hav.

Inte ens av Nigerias regering.

Nyligen släpptes också en rapport från FN:s miljöprogram UNEP som i stort sett friar oljejättarna. Rapporten menar att oljebolagen inte kan klandras för allt spill i Nigeria. Endast tio procent har direkt anknytning till dålig utrustning och föråldrade pipelines, hävdar rapporten. Resten av oljeläckagen sker på grund av vandalisering och oljestölder av kriminella gäng som härjar i deltat.

Visserligen förekommer en hel del sabotage – men Amnesty International protesterar mot UNEP:s rapport och menar att den baseras på felaktiga siffror.

Siffror som utredarna fått av nigerianska myndigheter – som i sin tur har fått dem från de stora oljebolagen. Utredningen har dessutom beställts av den nigerianska regeringen och bekostats av Shell. Bara det gör att man kan ifrågasätta dess oberoende.

Nigeria säljer nästan hälften av all sin olja till USA och är därmed en av USA:s viktigaste oljeleverantörer.

Men det är tydligt att det skiljer en hel del på vilka krav som USA:s regering ställer på oljebolagen som arbetar i Nigerdeltat – och de som arbetar utanför den egna kusten.

Görrel Espelund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".