Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Varför är Sverige i Afghanistan?

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 12.21

Obs 21 oktober2010

Frågan behöver både ställas och besvaras för att svenska folket ska kunna få möjlighet att förstå Sveriges närvaro i Afghanistan. De senaste dagarnas tragiska händelser med dödade och skadade svenska ISAF-soldater finns med oss i vår vardag på ett sätt som vi inte är vana vid. Och det är den militära närvaron i Afghanistan som debatten främst har handlat om, menar Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Peter Brune.

Men ett större perspektiv på varför vi som nation deltar i återuppbyggnaden av ett land så långt borta som Afghanistan, måste också få utrymme. För att kunna ha en åsikt om varför det är rimligt att vi är med och bidrar så måste vi också ha möjligheten att sätta oss in i hur livet ser ut för vanliga människor i Afghanistan. Vi behöver känna till att närmare trettio procent av alla barn dör före fem års ålder på grund av följderna av extrem fattigdom och att mödradödligheten är bland den högsta i världen. Bara 6 % av befolkningen har tillgång till elektricitet. Rent vatten är mycket sällsynt. Vi talar om ett land och ett folk, som på grund av krig, aldrig får chansen till återhämtning .

Så vad behövs egentligen för att Afghanistan ska komma på fötter? Vad kan vi från Sverige bidra med? Är det ett demokratiskt samhälle som är målet eller är vi med och bidrar oavsett? Upp med allt på bordet så att Sveriges befolkning får möjlighet att förstå och kan ha en åsikt.

Att frågorna kring Sveriges engagemang i Afghanistan är svåra att besvara eller att det finns flera olika svar beroende på vem frågan ställs till, gör dem inte mindre viktiga. En förenklad debatt som enbart handlar om FÖR eller EMOT svensk trupp hjälper inte den vanliga afghanen till ett mer drägligt liv.

Regeringen har upprättat en officiell webbplats för Afghanistan. Där beskrivs det svenska engagemanget i form av fyra pusselbitar – den militära insatsen, diplomatin, bistånd och samarbete mellan svenska och afghanska myndigheter.

Men av de senaste 20 artiklarna i nyhetsarkivet på webbsidan är 19 författade av Försvarsmakten och EN av Regeringskansliet. Inga nyheter från Sida. Inga nyheter från någon av de civila myndigheterna. Är detta den bild som Sverige vill ge av sitt engagemang i Afghanistan?

Det gamla talesättet att det är lätt att starta ett krig men svårt att avsluta det är i högsta grad giltigt för den internationella militära insatsen som de svenska soldaterna är en del av. Inom Afghanistankommittén accepterar vi de resonemang som det internationella samfundet har fört, inom ramen för FN:s säkerhetsråd, om att internationell militär närvaro är nödvändig. En bärkraftig afghansk statsapparat ska etableras och kunna överleva. Man behöver t.ex. också utbilda afghansk polis. Däremot är det ett problem att internationell trupp, framför allt i södra Afghanistan, genom räder, bombningar och respektlöshet tappar befolkningens förtroende. Utan det förtroendet kommer det internationella samfundet att misslyckas. Det vore också önskvärt att FN-mandatet förtydligades. Inom Svenska Afghanistankommittén är vi kritiska till att ISAF delar befäl med de krigförande trupperna som har en annan agenda.

Däremot ska inte militära styrkor ägna sig åt bistånd. För oss är det viktigt att betona att vi varken har behov av, eller får bli förknippade med den svenska militära insatsen eftersom det skulle försvåra för oss att kunna utbilda barnmorskor och bedriva sjukvård och flickskolor. Det skulle utsätta våra medarbetare och alla de afghanska män, kvinnor och barn som tar del av vår verksamhet - för direkt fara. Detta erkänns även av Sida.

Så vad kan Sverige göra för Afghanistan? Svaret är att Sverige gör mycket men kan göra väldigt mycket mer. Just nu pågår ett arbete där Utrikesdepartementet ser över strategin för hela insatsen i Afghanistan. Vår uppmaning är att man bör ge mer stöd till civila insatser, som exempelvis sjukvård och utbildning. Den militära insatsen är dyr och Sverige skulle med motsvarande medel kunna åstadkomma direkta och konkreta resultat för civilbefolkningen.

Förutom detta så är det nödvändigt att stärka den afghanska staten och bekämpa korruptionen. Men viktigast av allt - är att Sverige tänker långsiktigt! Det finns ingen quick-fix för Afghanistan.

Den 4 november läggs en proposition om fortsatt svensk truppnärvaro i Afghanistan. En debatt om ja eller nej till svensk trupp är fruktlös om man inte ser till hela engagemanget. Svenska Afghanistankommittén efterlyser en bredare debatt där civila insatser ges större utrymme. Det är avgörande för att kunna utvärdera och fördela skattemedel på bästa möjliga sätt.

Peter Brune

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".