Kvinnor köar för att rösta i presidentvalet i Somaliland den 26 juni 2010. Foto: Barkhad Kaariye/Scanpix
Måndag 29 november

Somaliland - landet som inte finns

Det har gått ett halvt sekel sedan kolonialmakterna lämnade Afrika och många länder blev självständiga. Men de gamla gränserna finns fortfarande kvar trots att de skär rakt genom kontinentens otaliga folkgrupper. Varför? Somaliland är ett undantag, en ny självständig stat sedan tjugo år. Men Somaliland erkänns varken av sina afrikanska grannar eller av det internationella samfundet

Obs inleder idag en serie om den afrikanska självständigheten. Svenska Dagbladets reporter Josef el Mahdi har träffat Somalilands nye president, Ahmed Silanyo, vars viktigaste mål är att bli erkänd av omvärlden. Men argumenten biter inte: varken att Somaliland är ett fungerande, demokratiskt land, eller att man behöver det internationella stöd ett erkännande kan ge, eftersom man hotas av extremism söderifrån.

Folkrättsexperten Gregor Noll om varför andra länder inte erkänner Somaliland som egen stat. Somaliland var ett brittiskt protektorat där kolonialmakten inte gjorde några större ingrepp, medan Somalia som var italienskt styckades sönder på ett annat sätt, under kolonialtiden. Gregor Noll är inte övertygad om att ett erkännande skulle hjälpa Somaliland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista