Svårt att genomföra folkomröstning i Sudan

Pernilla Ståhl intervjuar Rania Rajji, Amnesty Internationals Sudanexpert, inför den stundande folkomröstningen i Sudan.

RANIA RAJJI:

We have seen around the elections opposition members being arrested, journalists being arrested, journalist also being taken to court, so these kinds of practices do not allow for a climate where a debate can be open on the future of the nation and where people are allowed to cast their votes in a free manner.

Pernilla Ståhl :

Yttrandefriheten är mycket hårt begränsad  i Sudan, säger Rania Rajji, Amnesty Internationals Sudan-expert, och författare till rapporten The Chains Remain: restrictions on freedom of expression in Sudan . Rania Rajjii berättar att journalister arresteras, torteras och döms. Det finns inga möjligheter till en öppen debatt om landets framtid, och det är svårt att genomföra en trovärdig folkomröstning i ett klimat där yttrandefriheten är så kväst, menar Rania Rajji.

Hon påpekar att en hel del av de överenskommelser som finns i fredsavtalet Comprehensive Peace Agreement ,CPA, och där fokomröstningen är själva hörnstenen, inte har genomförts, det är till exempel fortfarande oklart med gränsdragningar i vissa delar av landet där oljan finns.

Och det är just i södra Sudan som de för landets ekonomi så viktiga oljefälten ligger, frågan är om regeringen i Khartoum frivilligt kommer att lämna ifrån sig dem. Jag frågar Rania Rajji om det finns risk för en förnyad konflikt i det av krig redan så sargade landet?

Rania Rajji:

I always dislike the word renewed in Sudan, because the conflict has never stopped, and it seems that the international community has been linking the collapse of the CPA, or the collapse of the referendum to a renewed conflict, while if we look at the situation right now, we will see that in the past two years there has been a renewed conflict in the South of Sudan, in Darfur the situation has gone to a new level, Darfur, I always cast the light on it because dealing with the North – South negotiations, they always forget Darfur.  

Pernilla Ståhl:

Jag tycker inte om att tala om en förnyad konflikt i Sudan, eftersom konflikten i landet aldrig har upphört. Nu verkar det som om omvärlden drar paralleller mellan folkomröstningen och en förnyad konflikt, men i själva verket, om vi ser på situationen just nu, kan vi konstatera att det har funnits en förnyad konflikt de senaste två åren, både i södra Sudan och i Darfur, säger Rania Rajji. En lyckad folkomröstning innebär alltså inte att det också blir fred i hela området.

Rania Rajji säger att hon vill lyfta fram Darfur, som nu omvärlden tycks ha glömt bort. När det internationella samfundet fokuserar på södra Sudan glömmer man bort Darfur, säger hon.  Trots att våldet eskalerat där. I maj i år skördade våldet i Darfur fler offer än i februari för två år sedan, då en stor drabbning ägde rum i den västra delen av Darfur. Den nya stridigheterna i Darfur har varit katastrofala för befolkningen, säger Rania Rajji och fortsätter: omvärlden talar om återuppbyggnad  och uppmuntrar flyktingar att återvända till sina hem i Darfur, samtidigt som regimen i Khartoum , i praktiken, fortfarande vill ha en militär lösning på konflikten.

Rania Rajji:

The reality on the ground is that the government is still pursuing a military solution to the conflict

 Det här var det sista programmet i Obs serie om Afrika 50 år efter självständigheten, och för mig återstår bara att önska en riktigt bra helg, från alla oss på Obsredaktionen.