Läckor om smicker i Frankrike

Wikileaks handlar inte bara om enskilda avslöjanden utan också om långvariga relationer mellan olika länder, och om hur de förändras över tid och här är Frankrike ett intressant exempel. När Frankrikes president Nicolas Sarkozy tillträdde 2007 beskrevs han av de amerikanska diplomaterna i lyriska ordalag som en äkta marknadsliberal, och den mest USA-vänlige presidenten i Frankrike sedan andra världskriget. Översvallande omdömen som sedan ändras under tid. Om det vet Ingmarie Froman mer.

Att Nicolas Sarkozy tidigt ville bli Frankrikes president har alla anat, men att USA:s ambassad i Paris fick det formella beskedet långt innan de franska väljarna fick veta det, är nog mer svårsmält. Fransmännen blev inte informerade förrän 16 månader senare, enligt Le Monde som är en av de fem internationella tidningsredaktioner som samarbetar om Wikileaksmaterialet.

I det material som Le Monde hittills publicerat finns flera avslöjanden om de täta fransk-amerikanska relationer som Nicolas Sarkozy strävat efter, uppgifter som borde ha fått många fransmän att höja på ögonbrynen.

Innan han blir president är hans medarbetare flitiga besökare på USA:s ambassad, där de inte drar sig för att kritisera den sittande presidenten Jacques Chirac till de amerikanska diplomaternas stora nöje. När Sarkozy sen väljs till president, gör han en tidigare Washingtonambassadör till sin utrikespolitiska rådgivare. Det är en äkta grå eminens, ansedd som mussla i diplomatiska kretsar. Och mäktigare än utrikesministern, för - som ambassaden snabbt konstaterar - den franska utrikespolitiken koncentreras av Sarkozy till presidentpalatset medan UD avlövas. Men i samtalen med de amerikanska diplomaterna framstår Sarkozys rådgivare inte som särskilt diskret, utan tvärtom som frispråkig och mindre diplomatisk. Han säger bland annat att Iran de facto kan betecknas som en fascistisk stat, och att Venezuelas president Hugo Chavez är en galning som håller på att förvandla sitt land till ett nytt Zimbabwe.

Idolporträtten av den proamerikanske Nicolas Sarkozy får så småningom lite mer syra, och han beskrivs efter en tid visserligen som USA:s ”verkliga partner i Europa”, men retlig och auktoritär, ömhudad, oförutsägbar och mycket egotrippad. Smicker är därför ett recept som amerikanska ambassaden ofta utfärdar inför högnivåmöten om centrala frågor. När USA misstänker att Frankrike tänker minska sitt åtagande i Afganistan, får Barack Obama rådet att sockra samtalen med Nicolas Sarkozy: ”Flattery would lead very far”.

Reaktionerna i Frankrike på Wikileaks avslöjanden har varit blandade och förväntade. Franska medier stöder publiceringen, och tidningen Libération har också upprättat en spegelsajt som ska tjäna som reserv om Wikileaks server blockeras - en av många spegelsajter i Frankrike.

De kritiska rösterna kommer - inte oväntat - från diplomater och politiker, och framför allt från den franska regeringen. Men den verkliga bataljen om Wikileaks ser idag ut att bli juridisk. För strax efter det att Le Monde börjat publicera artiklar om Wikileaksdokumenten, sa industriminister Eric Besson att servrar i Frankrike bör förbjudas att härbärgera Wikileaks. Men företaget OVH i norra Frankrike, där en av Wikileaks servrar är inhyst, lät sig inte skrämmas utan tog själv initiativet och vände sig direkt till två domstolar, en i Lille och en i Paris, för att få veta om man verkligen bryter mot lagen. Vad företaget ville ha svar på är om Wikileaks innehåll är brottsligt, som exempelvis barnporr.  Domstolarnas besked blev att frågan är alltför komplex för att man ska kunna fatta ett snabbt beslut. Det innebär att OVH kan fortsätta hysa Wikileaks server - tills vidare åtminstone. Industriministern har inte sagt sitt sista ord än, men att bannlysa Wikileaks från Frankrike är betydligt mer invecklat än han tycks ha förstått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".