Urholkas människan på Internet?

Jaron Lanier är en musiker och datorprogrammerare som under det tidiga 80-talet var en pionjär när det gäller Virtual Reality. Förra året, lagom till Laniers 50-årsdag, släppte han ett nätpolitiskt manifest som fått en hel del uppmärksamhet – You are not a gadget. En del recensenter betraktade boken som ett utbrott av en grinig surgubbe som sett sina bästa dagar, och med tanke på hur mycket han klagar över att samtida musik har gått i stå, kan det tyckas märkligt att han ägnar så mycket energi åt förhistoriska instrument. Men Laniers kritik av nätet handlar inte om bristen på nyheter, utan bristen på originellt tänkande. I samspel med datorer har det visat sig att människan har en förmåga att degradera sig själv, menar Lanier. Vi får maskinerna att framstå som mer smarta än de är, samtidigt som vi i större och större utsträckning undervärderar vår egen potential. Fredrik Pålsson har läst boken.

Precis som Kevin Kelly liknar Jaron Lanier internet vid en självväxande organism, men där Kelly menar att teknologin har förmågan att själv lösa de problem den skapar, är Jaron Lanier mer pessimistisk. Eftersom alla datorprogram är beroende av andra program för att fungera, får varje beslut om hur ett program ska konstrueras, oöverskådliga konsekvenser för framtiden. Internet är ett komplext system, vars möjligheter blir mindre och mindre ju mer det utvecklas. Och av de designbeslut som fattades i Internets barndom är det kanske // ett som ställt till mer problem än något annat; och det är möjligheten att vara anonym. Radioprogrammet Too much information sysslar med den digitala världen, och förra året gjorde man ett helt program om vad pseudonymen ”anonym” ställt till med, ända sedan han för första gången dök upp på Usenet – en av föregångarna till world wide webb. Att möjligheten att vara anonym lockar fram en mobbmentalitet hos många människor finns det ändlösa exempel på och Jaron Lanier ser det som ett exempel på hur människor urholkas och förtunnas på internet.

Lanier kampanjar mot anonymiteten och uppmanar alla användare att bara göra anonyma inlägg om de är i fara, på riktigt. Med tanke på det kunde man tro att han skulle uppmuntra ett initiativ som Facebook. Men även om den totala öppenheten är Facebooks affärsidé, så menar Jaron Lanier att också Facebook degraderar användarna: från att vara människor, till att bli en mall. När vi går med på att sociala program kategoriserar oss och sätter upp ramar för hur vi ska kommunicera, gör vi oss mindre än vi är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista