Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

"Sanningen om koka är banal"

Den 3 februari sände vi ett inslag av Magnus Linton i Obs, där han kritiserade att Sverige inte vill lyfta den narkotikastämpel som kokabladet fick av FN 1961, trots att Bolivias regering protesterar och att kokabladet tuggas och dricks som te överallt i Anderna – också på svenska ambassaden i Bolivia. Göran Johansson är författare till en bok om kokabladen och han ska göra en replik på Lintons inlägg. ”Det är bra att Magnus Linton försvarar indianernas kultur”, menar Göran Johansson, men han ifrågasätter vad Linton egentligen menar med att vit ambassadpersonal ”använder” koka.

Hos mig frammanas bilden av kokatail-partyn där sidenblusar och Armani-kavajer sakta fläckas av grön och illaluktande kokasaft som sipprar från diplomaternas mungipor allteftersom deras kinder buktas ut av allt större tuggbussar. Det är förstås en befängd bild. Diplomater tuggar inte koka, de häller hett vatten på några kokablad, dricker och tycker sig kanske solidariska med kontinentens förtryckta.

Kokans roll i andinsk kultur är omvittnad och på allvar. Inget i det husliga eller sociala livet är för simpelt för att högtidlighållas med hjälp av koka. Kokan har sin ritual och formalitet, sin etikett och sitt protokoll. I jämförelse framstår kokaumgänget på västerländska beskickningar som torftigt. Kokan helgar nuet hos den andinska människan. Att tugga den rätt är att förnimma gudarna. Med kokan offrar man och botar sjukdomar.

Sanningen om koka är banal. Bladet tillför – om man gör rätt – den mänskliga organismen en rad alkaloider. De påverkar medvetande och sinnestillstånd på ett sätt som upplevs positivt. Varm glöd sprider sig från magen ut i kroppen. Subtil vibrationsenergi når musklerna, stegen lättar och det finns inget man hellre vill göra.

Är då kokan skadlig eller nyttig? Debatten har pågått i 150 år. Antalet vetenskapliga resultat är stort och forskarna kan som vanligt inte enas. Kokan är naturligtvis inte ofarlig på samma sätt som den underlägsna alkoholen inte är ofarlig. Och koka kan precis som alkohol vara beroendeframkallande. Anderna har sina coqueros, kroniska kokatuggare vars andel är densamma som andelen alkoholister hos oss.

Kokan tar inte bort aptiten men gör hunger och törst uthärdliga. Hjärnans trötthetssignaler sätts ur spel, en dopning som lätt leder till fysisk överansträngning. Myndigheters och godsägares ständiga kuvande av lokala hungeruppror har genom tiderna fått indianen att i sin eviga väntan på rättvisa ibland gripa efter kokan i stället för vapnen.

Kokatuggning är lika svår att förändra som andra strängt kulturreglerade vanor. Armén tillåter inte koka så den som rycker in får sluta tvärt, uppenbarligen utan abstinens.

Linton säger att Bolivia saknar kokainproblem. Det stämmer inte. Sedan ett par decennier ökar användningen bland yngre av så kallad pasta, ett ytterst orent och skadligt halvfabrikat.

Linton menar att Bolivias regering månar om de andinska ursprungsfolken. Fattas bara! Men Evo Morales försvarar också en potentiellt lukrativ och laglig nationell export. Och i en mer missbruksresistent värld skulle kanske kokabladets euforiska och aptitövervinnande egenskaper ha en marknad.

Linton tycks mena att FN kan äventyra indianernas traditionella kokabruk. Det tror inte jag. USA:s desperata åtgärder inför floden av illegalt kokain gör att priset på tuggkoka går upp och att bekämpningsmedelsresterna blir fler. Men kokatuggningen kommer att stå rycken.

Det verkliga hotet kommer nog från modernisering och inhemska befolkningsgruppers eviga förakt för indianernas traditioner, värde och liv.

Sveriges roll i saken är sorglig. Däri har Linton rätt. Förbud som generalstrategi har nått vägs ände. Det är dags att pröva lite av den kulturella ingenjörskonst som indianerna praktiserat i tusentals år.

Göran Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".