Tigermammans kinesiska barnuppfostran

Den slog ner som en bomb i USA när den gavs ut i januari: den kinesamerikanska juridikprofessorn Amy Chuas bok om de stenhårda metoder hon använt för att få sina båda döttrar att prestera toppresultat. Debatten uppmärksammades också i Sverige och kanske kommer den att nå amerikanska proportioner när boken publiceras på svenska i maj. Eller också inte. För i USA handlar det här inte bara om barnuppfostran, utan om världsherravälde: inte nog med att USA:s ekonomi hackar efter den kinesiska, i december lät dessutom den internationella jämförelseundersökningen PISA för första gången testa vilken kunskap 15-åringarna i Shanghai har i läsning, matematik och naturvetenskap och det visade sig att deras resultat skyhögt överträffade snittresultatet hos amerikanska barn. I sin bok säger Amy Chua att hon jämför västerländsk och österländsk barnuppfostran, så det är inte konstigt att det blev debatt. Men hur ser kineserna på saken? Amy Chuas bok har nu också kommit ut i Kina där den saluförs på ett intressant sätt och om det vet Jan Olof Nilsson mer.

Det finns nog ingen bok som under det senaste halvåret varit mer omdiskuterad i USA än ”Battlehymn of the Tiger Mother.” Penguin books introducerar publikationen som “En imponerande, ofta underhållande, och genuint ärlig berättelse om en mammas erfarenheter av föräldraskapets yttersta gränser; en bok som avslöjar vilka uppoffringar hon gjort och vilka belöningar hon fått genom att uppfostra sina barn på ett kinesiskt sätt.”

Eller som författaren själv uttrycker det så handlar boken om ”hur kinesiska föräldrar helt enkelt skapar brillianta barn” Och det gör man bl a genom att förbjuda barnen att sova över hos kompisar, delta i olika skollag, och att klaga på att man inte får delta i olika skollag. Barnen får inte titta på TV eller spela dataspel eller välja sina egna skolämnen då det ges möjlighet. Och de ska inte få annat än högsta betyg och vara nummer 1 i klassen i alla ämnen utom gymnastik och drama. De ska heller inte spela några andra instrument än fiol och piano.

Medan kinesiska föräldrar, som Amy Chua skriver, kan kräva att deras barn får genomgående högsta betyg så önskar västerländska föräldrar bara att barnen sina ska försöka göra sitt bästa. Barn ska helt enkelt enligt Chua lära sig att ingenting är kul förrän man är bra på det.

Västerländska föräldrar däremot tenderar att ge upp sina strävanden för sina barn så fort de små klagar lite. Barnen måste lära sig att livet är hårt arbete, och särskilt hårt i början när färdigheter ska utvecklas, menar tigermamman Chua.

Ungefär så här går juridikprofessorn på i sin bok, sida upp och sida ner, där amerikanska slappa uppfostringsideal ställs mot kinesisk disciplin. Just denna rättframma ton, och att Chua dessutom lovordar det kinesiska samhället, har naturligtvis väckt stor uppståndelse i USA. Många har jämställt Amy Chuas kinaidéer  med barntortyr för att i nästa mening försvara det amerikanska idealet.

Som David Brooks skrev i sin recension av boken i New York Times så träffar Amy Chua en öm punkt i det amerikanska samhället – en fasa för en nationell nedgång där de miljontals kineser som finns i landet håller på att ta över via barnens bättre skolprestationer. För det hör till saken att amerikanske skolungar klarar sig mycket dåligt vid internationella jämförelser, medan deras kinesiska motsvarigheter ibland har sopat banan med konkurrenterna internationellt.

Amy Chua har befäst en stereotyp när det gäller Kina i allmänhet och kinesisk barnuppfostran i synnerhet. Och reaktioner från andra kineser i USA lät inte vänta på sig. En flod av kritiska artiklar och inlägg på olika forum har publicerats, där de flesta slog fast att någon Tigermamma hade de aldrig stött på under sin uppväxt eller att de själva som mammor skulle haft någon tanke på att ikläda sig tigerskinn. Många pekade också på hur boken spär på rädslan för att den orientaliske draken långsamt håller på att erövra landet.

“Battle Hymn of the Tiger Mother” har nu också översatts till kinesiska och getts ut i Kina. Men titeln har ändrats till ”Att vara mamma i USA: Erfarenheter av barnuppfostran från en juridikprofessor vid Yale”. Omslaget på den amerikanska utgåvan förde tankarna till Kina. Men på omslaget till den kinesiska utgåvan poserar juridikprofessorn själv, med sin upperclass look, framför en amerikansk flagga. Alltså en amerikansk karriärskvinna som i Kina ter sig fjärran  ifrån sinnebilden av en god moder. I Kina är det helt enkelt en bok om vilken typ av moder du kan bli i USA, även om det nu rinner kinesiskt blod i dina ådror. Det kan kanske tilläggas att författarinnan själv, som är född i USA, inte talar kinesiska.

När CBS, ett av de största TV-bolagen i USA, med ett team begav sig till Kina för att göra ett program om tigermammornas hemland, så blev resultatet alls inte som väntat. Några Tigermammor var minsann inte lätta att finna. Det blev istället ett inslag om riktigt snälla, förstående och pedagogiskt intresserade kinesiska unga mammor.

Såklart var säkert barnuppfostran betydligt tuffare förr i Kina. Och självklart finns det tigermammor att finna bland de miljontals mödrarna i Kina. Men, diskussionen om barnuppfostran i ettbarnspolitikens land handlar snarare om hur enda barnet blir en liten kejsare i en familj av curlingföräldrar som sopar banan för det lilla klotet. Däremot tror jag att det är betydligt enklare att finna en och annan tigerlärare i de kinesiska skolorna, där ungarna drillas en hel del. Det är alltså en mycket intressant bok som Amy Chua har skrivit, men inte för allt dravel som står att läsa, utan för hur den befäster, och utmanar, olika stereotyper som skapas av öst i väst och i väst av öst.

Avslutningsvis kan jag tillägga att när svensk TV i ett kort inslag berättade om boken så hette det just att ”författaren uppfostrade själv sina barn enligt den kinesiska traditionen”.

Jan Olof Nilsson i samarbete med Xiao Yi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista