Dansk dokumentärfilm i fokus

Dansk film och kanske i synnerhet danska tv-serier har ju fått välförtjänt, internationell uppmärksamhet under senare år, och kanske är nu turen kommen också till den danska dokumentärfilmen. Den senaste i raden av spännande danska dokumentärer heter The Good Life – den visas just nu på biografer över hela Danmark, och den har setts av tiotusentals människor. En av dem är Theresa Benér, som beskriver den som en märklig och tragikomisk film om en stenrik utlandsdansk familj i Portugal som under flera decennier har levt ett liv i lyx utan en tanke på framtiden – tills pengarna tog slut.

I en kritisk scen av Eva Mulvads dokumentärfilm The Good Life avfyrar en 56-årig kvinna våldsamma anklagelser mot sin gamla mor:

”Jag är uppfostrad att ärva massor av pengar – som inte längre finns! Jag är inte förberedd på det här! Hur tänkte du egentligen?!”. Lite senare förklarar kvinnan att hon faktiskt hellre skulle dö än börja arbeta. Hon uppfostrades till att vara rik, bortskämd och glamorös, inte till att jobba.

Anne Mette Beckmann, den 56-åriga kvinnan, lever med sin 84-åriga mor Mette och en liten knähund i en tvåa i badorten Cascais på den portugisiska solkusten. Mor och dotter har fallit från ett internationellt jetset-liv i lyx och flärd, till ekonomisk misär. Under två års tid har dokumentärfilmaren Eva Mulvad följt denna aparta lilla utlandsdanska familj. Anne Mette drömmer nostalgiskt om deras förflutna, i pampig villa med tjänstefolk, resor och överflöd, medan modern försöker räkna ut hur de ska betala hyra, mat och skulder med bara tio euro på banken. Efter revolutionen i Portugal 1975 exproprierade staten delar av familjens fastigheter – men de fortsatte leva på stor fot tills alla pengar de facto tog slut. Nu står faderns aska i en urna på ett bord, i väntan på att Anne Mette ska hitta pengar för att lösa ut bilen som är på verkstad, så de kan åka till hans favoritplats vid kusten och sprida askan i havet.

Man kan tycka att det är måttligt intressant att studera fattigdom utifrån personer som bara hänsynslöst har spenderat allt. Men danska publiken har tagit Anne Mette och hennes mor till sitt hjärta. The Good Life har gått för utsålda hus i biografer över hela Danmark. Och det är omöjligt att inte beröras av deras drama, där de sitter som två Beckettfigurer i en sliten soffa, helt beroende av varandra. I bittra men ofta galghumoristiska gräl försöker de slå sig fria från situationen, men faktum är att Anne Mette hamnar på bar backe när modern dör, och även om hon kanske söker jobb, står hon med blankt CV i ett land med 10 procents arbetslöshet.

Eva Mulvad är del av en ny generation danska dokumentärfilmare som går nära inpå individer i en estetik och dramaturgi som närmar sig drama. Janus Metz Armadillo, om några unga danska soldater utsända till Afghanistan, har hyllats internationellt för sina nyanserade personporträtt och det konstnärliga arbetet med bild och ljud. Den har också varit en stor publiksuccé i Danmark. Eva Mulvad har belönats på filmfestivaler i både Sundance och Amsterdam för sin förra film, Enemies of Happiness, om den första afghanska kvinna som blev invald till parlamentet. Anders Östergaard, Sami Saif och konstnären Jakob Boeskov är andra danska filmskapare som har slagit igenom både hemmavid och på dokumentärfestivaler runtom i världen.

Bakom dessa framgångar ligger förstås en allmänt levande dansk filmkultur, som får näring av regissörer som Lars von Trier, Susanne Bier och Thomas Vinterberg. Men det är också tydligt att Köpenhamns stora dokumentärfilmfestival CPH: DOX och en landsomfattande dokumentärserie på bio odlar fram ett brett intresse för genrens uttryck och möjligheter. Publiken gör inte så stor skillnad mellan drama och dokumentär. Huvudpersonerna i de nya dokumentärerna väcker ett starkt engagemang. Och alla som kommenterar The Good Life beskriver ju Anne Mette som en riktig filmstjärna.

Theresa Benér

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista