Inga Brandell: Guantanamo måste tömmas

Usama bin Ladin är död och den amerikanska militären kommer med största trolighet att lämna Afghanistan, nu när deras huvuduppdrag är slutfört. Man skulle kunna hoppas att det nu också skulle vara dags för den nystart för relationen mellan USA och hela regionen, som Barack Obama talade om i sitt så kallade Kairo-tal för två år sedan. Men enligt statsvetaren Inga Brandell krävs det då också andra åtgärder.

Ur Barack Obamas Kairotal 2009:

I have come here to Cairo to seek a new beginning between the United States and Muslims around the world; one based upon mutual interest and mutual respect; and one based upon the truth that America and Islam are not exclusive, and need not be in competition. Instead, they overlap, and share common principles – principles of justice and progress; tolerance and the dignity of all human beings.

Bin Ladins död och den arabiska våren vänder inte helt och hållet bladet för Obama och för USA.  Om de nya relationerna med de muslimska länderna och stödet för demokrati och rättsstat, som Obama talade om i sitt tal vid Kairo-universitetet i juni för två år sedan, om det ska bli trovärdigt, då måste hela härvan med CIA:s hemliga fängelser runtom i världen, med överlämnandet av fångar till andra länders torterare, upp på bordet. Och framförallt måste Guantanamo tömmas och de fångar som fortfarande finns där överlämnas till det vanliga rättssystemet.

 De republikanska tillskyndarna av Guantanamo och alla de rättsvidriga metoder som använts där och på andra håll, påstår att det bara var tack vare dem som Bin Laden kunde hittas. De har fel. Det var inte de 183 tillfällen då Khalid Cheikh Mohammed utsattes för water-boarding som gav resultat. Istället var det förhör, långt från Guantanamo, och vad vi nu vet utan tortyr, som var avgörande. Om man fördjupar sig i det material från Guantanamo som Wikileaks förmedlar har man heller inga svårigheter att se hur lögner och halvsanningar snurrat runt, i ett slags eko-kammare, för att till slut skapa en alldeles egen värld. Trots den ständiga övervakningen har fem fångar begått självmord, otaliga själmordsförsök har genomförts, de som till slut kommit ut från fånglägret är brutna människor.

 Den amerikanska administrationen beklagade i ett uttalande att Wikileaks släppt materialet från Guantanamo, men upprepade samtidigt Obamas löfte att det på sikt ska stängas. Det borde aldrig ha öppnats och först när stängningen har genomförts kommer USA att helt och fullt kunna spela den roll som krävs i en värld där folken reser sig och Bin Ladins död blir en fotnot i historieböckerna.

Inga Brandell