Margareta Flygts text

Musiken kommer från en uppsättning av Nya Teatern i Budapest: våren 2008 spelade de liksom många andra europeiska teater, tyske stjärndramatikern Marius von Mayenburg pjäs om en ingenjör som uppfunnit en genialisk stickpropp, men som är så ofattbart ful att inte ens hans fru förmår titta på honom. En samtida satir om hur världen skulle se ut om begrepp som ”fulhet” och ”skönhet” var absoluta begrepp: och frågan är nu om sådana utländska, utmanande samtidssatirer har någon framtid på Nya Teatern, som fått två nya chefer – vilket har väckt debatt. Margareta Flygt:

I Budapest finns det flera tongivande teatrar som sätter upp både klassiker och modern dramatik från hela världen. En av scenerna är Nya teatern som under István Mártas ledning satt upp både Shakespeare, Thomas Mann och samtida ungerska dramatiker som Pál Závadany. Nu har Budapests borgmästare István Tarlós egenmäktigt motsatt sig att chefskapet ska förlängas och – tvärtemot urvalskommittén – tillsatt nationalisten György Dörner som teaterchef. Borgmästaren representerar det högerpopulistiska partiet Fidesz och ser en nationalisering av kulturen som en viktig del av sitt partiprogram.

Dörner beskrivs som en medelmåttig skådespelare utan chefserfarenhet och han kallar sig själv ”nationalradikal”. Vid sin sida har han politikern och dramatikern István Csurka som konstnärlig ledare.

I Dörners ansökningshandlingar går att läsa, att han vill döpa om teatern till ”Hemmafrontteatern” och att han vill bryta med den ”urartade, sjukliga liberala hegemonin” inom den ungerska teatern. Utländska pjäser och avantgardistiska uppsättningar behöver inte längre bemöda sig.

István Csurka är aktiv medlem i det antisemitiska partiet MIEP och utgivare av veckotidningen Magyar Forum som vimlar av antisemitiska kommentarer. Hans parti sitter inte kvar i parlamentet – men nu har han alltså fått en ny scen att verka utifrån. Han hetsar mot en världsomspännande judisk konspiration och hävdar att judiskt storkapital tillsammans med frimurare och bolsjeviker vill ruinera Ungern.

Den 77-åriges Csurkas pjäser har inte satts upp på över 20 år – det vill dramatikern nu ändra på. Själv säger han ”Jag vill göra stor nationell teater och inte sätta upp skräp från väst – inget tingeltangel från New York”.
Alla poster inom teatern kommer att bytas ut, men inte ensemblen, eftersom den är begåvad, enligt Csurka. ”Men den som inte samarbetar får gå”.

Protesterna har inte uteblivit. De stora franska, tyska och engelska dagstidningarna har skrivit långa förfasade reportage.
Många tror att detta inte är ett beslut från borgmästaren, utan att självaste ministerpresidenten Viktor Orban står bakom utnämningen. Den en gång modige ungliberale, men idag nationalistiske Orban, har vänt på kappan och kämpar för att vinna röster från det ännu radikalare högernationalistiska partiet Jobbik.

Vad som har hänt handlar inte bara om en teater – detta är ytterligare ett exempel på vad som sker i Ungern. Först razzior mot romer. Nu berörs andra samhällsgrupper som inte passar in. Många kulturutövare har fått lämna sina tjänster och är nu arbetslösa socialbidragstagare. Det förvånar inte att många av dem är judar.

Margareta Flygt