Vecka 40 2004

27/9 - 1/10

Måndag

1. Ned med kollektiviseringen av författarna.
EU-kommissionen hotar att stämma Sverige, eftersom svenska författare ersätts kollektivt för bibliotekslån från folkbiblioteken, medan utländska författare inte får något. Det bryter mot den enskildes upphovsrätt, enligt kommissionen. Rätt rutet, tycker Ludvig Rasmusson.

2. Leve författarsolidariteten.
Ludvig Rasmusson får svar på tal av det svenska Författarförbundets ordförande Boel Unnerstad.

Tisdag

1. Det fjärde oljekriget.
Enligt Tariq Ali handlar den amerikanska Irak-interventionen om att få kontroll över oljan, och därmed också över världsherraväldet. Björn Kumm har läst hans senaste bok ”Bush in Babylon - The Recolonisation of Iraq”.

2. Finlandssvenskans livsnerv, 1
Hur mår det svenska språket i Finland? Frilansjournalisten Henrik Nilsson har besökt ett Finland där tv åspråkigheten börjar bli en mindre självklar del av kulturarvet.

Onsdag

1. Antisemitismen i Frankrike.
Inga Brandell är kritisk mot förenklade tolkningar och det är nödvändigt att hålla olika konflikter i världspolitiken isär

1. Finlandssvenskans livsnerv - 2.
Henrik NIlsson observerar författarnas språkliga dilemma.

Torsdag

1. Demokrati till salu.
Det bristfälliga demokratiska maskineriet i USA granskas av journalisten Greg Palast i en bok som också är fylld av förföljelsemani och konspirationssyner, enligt Ola Larsmo.

2. Tidskriftskrönika: Ord och Bild.
Snobbig och med ett drag av oklarhet - några av Lars Westerbergs omdömen om Ord och Bild, nu under ny redakt ör. Särskild uppmärksamhet ägnas en text om bråket kring konstverket ”Snövit och sanningens vansinne”.

Fredag

1. Makt och erotik i mötet mellan läkare och patient.
Ulla Holmqvist har läst Karin Johannissons bok ”Tecknen - Läkaren och konsten att läsa kroppen”

2. Internationell tidskriftskrönika - Rio de Janeiro .
Henrik Jönsson berättar om en fångvårdsskandal som lett till het debatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".