1 av 2
Det gäller att visa sig inför det franska presidentvalet. Den ene kandidaten - Francois Hollande bland publiken i franska cupfinalen i fotboll häromdagen. Men bevittnar vi samtidigt Europas sönderfall? Foto: Thibault Camus/Scanpix
2 av 2
Ingmarie Froman. Foto: Nina Varumo.

"Europasamtal" nr 1: Bevittnar vi en kontinents sönderfall? Eller går Europa framåt genom kriserna?

Vi inleder i dag en ny serie om EU och Europa, som vi kallar Samtal:Europa. Frågan är vilka konsekvenser den ekonomiska krisen får för det europeiska, politiska projektet? Först ut i serien är Rolf Gustavsson, mångårig EU-korrespondent. 

Hör också författaren och journalisten Ingmarie Froman om hur det franska presidentvalet kommer att påverka Frankrikes roll i EU.

Rolf Gustavsson resonerar med utgångspunkt från två böcker av historikern Walter Laqueur. Laqueur, som verkar i USA, är mycket pessimistisk vad gäller framtiden för Europa. Kontineten står inför sitt sönderfall, förutspår han.

Ett typiskt franskt svar?

Ingmarie Froman, som specialiserat sig på Frankrike, konstaterar att det aktuella presidentvalet ser ut att bli ett väldigt franskt svar på den aktuella krisen i Europa. Det handlar mycket mer om att rösta mot än för olika saker.

Böcker:
Walter Laqueur: The Last Days of Europe, 2007
Walter Laqueur: After the fall, 2011

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".